Aziatische industrie flink in herstel

Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Aziatische industrie flink in herstel

Aziatische industrie flink in herstel

01 april 2019
Wij blijven positief op aandelen uit opkomende markten door lage waardering en ruimer beleid Fed.

Wij blijven positief op aandelen uit opkomende markten door lage waardering en ruimer beleid Fed.

 

In het kort:

  • Chinese industrie trok aan in maart
  • Ook Japan, Taiwan en Zuid-Korea laten herstel zien
  • Wij zijn al positief op aandelen opkomende markten mede door lage waardering en verruimend monetair beleid van Fed.

Een aantal Aziatische inkoopmanagerscijfers (PMI) over de maand maart kwam hoger uit dan verwacht. Voor ons een voorzichtig signaal dat de Chinese monetaire en fiscale stimulering aanslaat en de industriële activiteit in de Aziatische regio stimuleert. De voorspellende componenten binnen de inkoopmanagersindices zijn de weg omhoog ingeslagen en dat doelt op een goede start van het tweede kwartaal.

Een sterkere economische groei in opkomende markten, gekoppeld aan de relatief lage waardering en een verruimend monetair beleid, geven onze overweging in aandelen opkomende markten nog meer body. 

Zowel het officiële Chinese industriële inkoopmanagersindexcijfer van de overheid (NBS) als het cijfer van onafhankelijk marktonderzoeker Caixin lieten een sterke opleving zien. Beide indices noteren weer boven de 50-puntengrens en dat duidt op groei van de Chinese industriële activiteit. De meer op het binnenland gerichte Caixin-index zat voor het eerst sinds november weer in de lift. We wijzen de nieuwe exportorders, de totale nieuwe orderinstroom en de werkgelegenheid aan als belangrijkste factoren. Fabrikanten nemen meer personeel aan om aan de grotere productievraag te voldoen. Hoopvol, die meer banen, want Chinese consumenten waren de afgelopen maanden terughoudender bij het spenderen, vooral Europese producenten van consumentengoederen (onder andere auto’s) hadden hier flink last van. 

 

Meerdere landen in herstel, gemene deler is toegenomen orderinstroom

In veel Aziatische landen is industrieel herstel terug te zien. In beperkte mate in Japan, maar stevig in Zuid-Korea en Taiwan. Deze twee laatste landen zijn de grote toeleveranciers van halffabrikaten en componenten voor de Chinese economie. Ook aan China gelieerde landen zoals Vietnam, Thailand en Indonesië deden het aanzienlijk beter dan verwacht. De rode draad in alle cijfers is de oplopende orderinstroom, dat blijkt vaak een goede indicator te zijn voor een aantrekkende wereldhandel.

Nog niet te vroeg juichen, want de lopende handelsbesprekingen tussen de VS en China zijn cruciaal. En ook de EU roert zich steeds meer. De EU voert voor bijna $ 400 miljard in op jaarbasis vanuit China, daartegenover staat slechts $ 200 miljard aan Chinese importen. Die scheve verhouding is onhoudbaar, aldus de EU. Maar goed, het is bemoedigend om te zien dat de groei van de wereldeconomie meer lijkt te stabiliseren en daar houden wij ons aan vast. 

 

Jack Horvest is investment specialist.

Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel