Luc Aben ziet Fed-voorzitter Powell een evenwichtsoefening doen

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Luc Aben ziet Fed-voorzitter Powell een evenwichtsoefening doen

Luc Aben ziet Fed-voorzitter Powell een evenwichtsoefening doen

De Amerikaanse centrale bank zal een renteverhoging niet helemaal uitsluiten.

De Amerikaanse centrale bank zal een renteverhoging niet helemaal uitsluiten.

 

Het wordt balanceren voor Jerome Powell, de hoogste baas van de Amerikaanse centrale bank Federal Reserve (Fed). Hem wacht woensdag op de persconferentie na afloop van de beleidsvergadering een moeilijke evenwichtsoefening. Eerst iets over die vergadering en daarna over de act van Powell.

Op de beleidsvergadering van de Fed komen de centrale bankiers met een update van hun verwachtingen voor de Amerikaanse economie en het toekomstige rentebeleid. De Fed heeft voor dit jaar nog twee renteverhogingen op de rol staan, dat had de bank zich eerder voorgenomen.

Maar wij verwachten woensdag geen aanpassing van de beleidsrente door de Fed. De financiële markten gaan ervan uit dat er dit jaar helemaal geen renteverhoging meer komt. Wellicht brengt de centrale bank het aantal verwachte aantal renteverhogingen terug. De vraag is dan tot hoe ver: naar nul verhogingen zoals markten dat momenteel inprijzen of toch nog de mogelijkheid voor één renteverhoging openlaten?

Wij denken dat de Fed voor de tweede optie kiest en een renteverhoging niet helemaal uitsluit. Voorzitter Powell zal zich niet helemaal klem willen zetten voor het geval dat de Amerikaanse economie onverwacht sterker presteert en inflatie toch de kop opsteekt. Dan is een renteverhoging mogelijk nodig om de economische groei en de inflatie af te remmen.

 

Beleggers niet op stang jagen

Het openlaten van de mogelijkheid om de rente te kunnen verhogen dwingt Fed-baas Powell tot een moeilijke evenwichtsoefening. Enerzijds zal hij op de persconferentie na de vergadering de toon willen vasthouden die de Fed januari inzette: een voorzichtige toon omdat de wereldeconomie en inflatie afkoelen.

Anderzijds zal Powell moeten verantwoorden dat er ondanks de lagere groei van de wereldeconomie en inflatie best nog wel eens een renteverhoging aan kan komen. Zonder hierbij beleggers op stang te jagen. Hij zal zich daarbij beroepen om de komende macro-economische data. Blijkt uit de cijfers dat de Amerikaanse economie sterker groeit dan verwacht, dan zal de uitleg zijn dat die economie best wel een renteverhoging kan dragen.  

 

Wisselende economische cijfers in de VS

Fed-voorzitter Powell zal er wellicht de nadruk op leggen dat de centrale bank zich sterk laat leiden door de economische data die de komende tijd binnenkomt. De meest recente economische cijfers over de Amerikaanse economie hebben een wat gemend karakter.

Het lijkt erop dat de Amerikaanse detailhandelsverkopen afstevenen op een meer gematigd eerste kwartaal. Dat is niet onlogisch is. Het effect van de lagere belastingen neemt langzaam af. Ook de laatste cijfers over het aantal nieuwe banen vielen tegen na recordmaand januari.

De Amerikaanse dienstensector daarentegen draait op volle toeren, zo blijkt uit de ISM Non-Manufacturing index (die meet het vertrouwen bij inkoopmanagers in de dienstensector). De dienstensector vertegenwoordigt het leeuwendeel van de Amerikaanse economie. Dus zelfs áls de Fed zijn verwachting voor de economische groei voor 2019 enigszins terugschroeft, dan nog zal die dankzij de dienstensector uitkomen tussen 2,0% tot 2,5%. En dat is voldoende hoog. Wij gaan er vooralsnog vanuit dat de Amerikaanse economie robuust blijft presteren.

 

Wanneer stopt het afbouwen van de balans?

Naast mededelingen van de Fed over zijn verwachting voor de groei van de Amerikaanse economie is het ook uitkijken naar nieuws over het afbouwen van de balans van de centrale bank. Sinds 2018 herinvesteert de Fed minder obligaties dan er in zijn portefeuille vervallen. Hierdoor onttrekt de centrale bank liquiditeit aan het financiële systeem. Het programma van kwantitatieve verruiming heeft jarenlang extra liquiditeiten aan het systeem toegevoegd en was toen één van de aandrijvers voor hogere koersen op zowel obligatie- als aandelenmarkten.

De afbouw van zijn balans door de Fed wordt vaak aangehaald als één van de redenen waarom 2018 uiteindelijk geen goed beleggingsjaar werd. Hoe eerder de Fed uiteindelijk stopt met het inkrimpen van zijn balans, hoe liever beleggers dat zullen hebben. De consensus onder economen en analisten is momenteel dat de Fed eind oktober stopt met de afbouw. Beleggers houden hier steeds meer rekening mee.

Mocht Powell woensdag na de vergadering een hint geven dat de geschatte datum van eind oktober voor het stoppen met krimpen van de Fed-balans inderdaad realistisch is, dan kan dat alleen maar positief zijn. En enig tegengewicht bieden aan het feit dat de monetaire beleidsmakers alsnog de mogelijkheid openhouden van een renteverhoging dit jaar. Want die boodschap zal bij beleggers niet op veel bijval kunnen rekenen.

 

Rekenen op (minstens) stabiel ondernemersvertrouwen 

Naast de beleidsvergadering van de Fed is het deze week uitkijken naar de voorlopige cijfers over het vertrouwen van inkoopmanagers in de economie (Markit PMI’s). Deze cijfers komen er voor de Verenigde Staten, de eurozone en ook specifiek voor Duitsland.

De appelflauwte van de Duitse industrie die afgelopen najaar inzette weegt zwaar op de economie van de eurozone in zijn geheel. De vertraging van de groei van de Chinese economie eiste haar tol.

Wij verwachten niet dat het globale beeld van de PMI’s drastisch verandert. We rekenen er wél op dat het ondernemersvertrouwen  met name in de eurozone niet verder daalt. Zodat we mogen rekenen op een zekere ‘uitbodeming’ bij het neerwaarts bijstellen van de verwachte economische groei die beleggers de afgelopen weken voor hun kiezen kregen.  

 

 

 

Belangrijke macro-economische publicaties

Van 18 maart tot

en met 22 maart

Publicatiedag

Regio/land

Publicatie van

Periode

Consensus

Dinsdag

Duitsland

ZEW-index

Maa

-18,7

Woensdag

VS

Fed beleidsvergadering

 

 

Donderdag

Eurozone

Consumentenvertrouwen

Maa

-7,4

Vrijdag

VS

Markit PMI Manufacturing (flash)

Maa

53,7

 

 

Markit PMI Services (flash)

Maa

56,0

 

Eurozone

Markit PMI Manufacturing (flash)

Maa

49,4

 

 

Markit PMI Services (flash)

Maa

52,7

 

 

Luc Aben is hoofdeconoom bij Van Lanschot.

 

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel