Fed slaat meer gematigde toon aan

Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Fed slaat meer gematigde toon aan

Fed slaat meer gematigde toon aan

21 maart 2019
Positief signaal voor aandelenmarkten, wij hebben een neutrale positie in aandelen.

Positief signaal voor aandelenmarkten, wij hebben een neutrale positie in aandelen.

 

In het kort: 

  • Zorgen over economische groei lopen op, maar zijn beheersbaar
  • Ruimer monetair beleid Fed biedt ruimte voor meer wereldwijde stimulering
  • Positief signaal voor aandelenmarkten

De Fed sloeg een meer gematigde toon aan over het toekomstige geldbeleid dan verwacht. Toch waardeerden beleggers de achterliggende reden daarvan niet; een afkalvende economische groei. 

Wat maakt de Fed plots zo behoedzaam? Fed-baas Powell liet in bedekte termen weten dat economische problemen elders – China, maar vooral Europa – voor meer tegenwind in de VS zorgen. Dat gaf even discomfort bij aandelenbeleggers. Wij denken echter dat economische groei in de VS vooralsnog op een voldoende hoog niveau blijft om aandelenmarkten structureel te ondersteunen. Andere wapenfeiten zijn de stevige daling van de tienjaarsrente in de VS met 0,10% tot 2,52%, en we zagen de Amerikaanse dollar tijdelijk verzwakken met 1,0% ten opzichte van de euro. De huidige sterke dollar is een doorn in het oog van de politiek en bedrijfsleven. Het verslechtert de concurrentiepositie op de wereldmarkten. Een soepeler geldbeleid neemt de kracht van de dollar verder weg.

De Fed-leden schatten in dat de Fed Fund rate (het beleidsrentetarief) eind dit jaar op het huidige niveau van 2,4% blijft staan. Dat betekent dat Fed-leden geen enkele renteverhoging meer voorzien in 2019. Tot gisteren zaten er nog twee verhogingen in de pijplijn. Voor de periode 2020 en 2021 voorzien de beleidsmakers in totaliteit slechts een enkele verhoging. Wij zien de kans op een eerste neerwaartse rentestap begin 2020 duidelijk toenemen.

Daarnaast stopt de Fed per september geheel met de afbouw van zijn balans. En tot aan die tijd worden de maandelijkse verkopen van obligaties, circa $ 30 miljard, verlaagd tot $ 15 miljard vanaf mei. Door een andere samenstelling van bezittingen op de balans zal de Fed binnenkort weer een netto-opkoper zijn van Amerikaanse staatsobligaties.

 

Vanwaar meer 'duiventaal'?

De Fed verlaagde de economische groeiprojectie van 2,3% naar 2,1% voor 2019. Daarbij meldde Powell dat de risico's duidelijk aan de onderkant liggen. De tragere expansie van de mondiale economie infecteert ook de VS. Powell ziet de consumentenbestedingen en investeringen minder hard groeien. Opvallend was zijn opmerking over de effecten van weer verbeterde financiële condities (o.a. lagere rentestanden). Die versoepeling lokt veel minder groei uit dan voorheen. Een signaal dat consumenten en bedrijven vinden dat ze al genoeg schulden hebben en dat een ruimer monetair beleid simpelweg minder impact heeft.

Een tweede reden dat de Fed een nog meer afwachtende houding aanneemt, is de inflatie-ontwikkeling. Die is en blijft erg tam. De Fed-projecties bleven onveranderd voor de periode 2019-2021.

 

Fed-beleid biedt ruimte voor andere centrale banken

Het soepelere monetaire beleid van de Fed geeft ook centrale banken wereldwijd meer ruimte. Er staat een flink rij van centrale bankiers die een ruimer beleid willen om hun economie aan te jagen. De hieruit voortkomende liquiditeit zal onder andere aandelenmarkten van brandstof voorzien, mits de ‘scheuren’ in de mondiale economische groei en bedrijfswinsten onder controle blijven. Vooralsnog is dat het geval.      

 

Jack Horvest is investment specialist.

Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel