Beleggers schuiven slecht Europees economisch nieuws terzijde

Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Beleggers schuiven slecht Europees economisch nieuws terzijde

Beleggers schuiven slecht Europees economisch nieuws terzijde

29 maart 2019
Zwakke cijfers over economisch sentiment in eurozone maken geen indruk op de beurs.

Zwakke cijfers over economisch sentiment in eurozone maken geen indruk op de beurs.

 

In het kort:

  • Industrie en exportsector eurozone aanhoudend onder druk, Europese consument is beter gemutst
  • Kredietgroeicijfers over februari blijven op peil in eurozone, dat is positief voor toekomstige groei
  • Spanje presteert economisch verrassend sterk, Spaanse staatobligaties aantrekkelijk

De Economische Sentiment Indicator van de Europese Unie (ESI-index) leverde donderdag opnieuw bewijs dat de economie van de eurozone meer dan verwacht aan vaart verliest. De ESI-index kwam voor februari uit op 105,5 punten, waar economen 105,9 punten verwachtten. Niet geheel onverwachts zagen we vooral de industriële activiteit afnemen. Op landenniveau zijn Duitsland en Italië de achterblijvers.

De index-component nieuwe exportorders voor de industrie liep forse averij op. Gezien de mondiale economische omstandigheden voorzien de ondervraagde ondernemers geen snelle ommekeer. Positief punt is dat de orders voor de auto-industrie in maart juist wat opleving lieten zien. Verder toonde de ook gisteren bekendgemaakte kredietgroei bij bedrijven (exclusief financiële sector) over februari een robuust beeld met 3,7% op groei op jaarbasis, in januari was dat cijfer nog 3,4%. Het geeft aan dat bedrijven blijven investeren.

De huidige stand van de ESI-index komt overeen met een groeitempo van de eurozone-economie van een kleine 1% op jaarbasis. Gelukkig is er geen nieuwe groei-uitglijder en dat stelde aandelenbeleggers gerust. Aandelenkoersen reageerden niet op de ESI-index. Het is goed dat er wat zorgen over de Europese economische groei verdwijnen.

 

Dienstensector blijft trekpaard economie

In de belangrijke en meer op het Europese binnenland gerichte dienstensector is er sprake van een gematigde teruggang. Wij merken daarbij op het activiteitenniveau nog steeds op een voldoende hoog peil staat en dat de output in 2019 met 1,5% op jaarbasis moet kunnen groeien.

De consument houdt de moed er gewoon in. De component consumentenvertrouwen in de ESI-index steeg in licht en ook winkeliers zien het allemaal iets zonniger in. Wij melden daarnaast dat de gemelde kredietgroei aan de eurozone huishoudens in februari op een prima niveau bleef met 3,3% op jaarbasis.

Een punt van aandacht in het ESI-rapport was ontwikkeling van de werkgelegenheid. De perspectieven voor werknemers in de industrie nemen duidelijk af en meer ontslagenen kan het consumentenvertrouwen drukken.        

 

Spanje sterk, Italië zwak

De ESI-index voor Spanje steeg tot het hoogste punt in vier maanden. De Spaanse economie leunt veel minder op industrie en export dan de rest van de eurozone. Daarnaast heeft de overheid fiscaal stimuleren. De economische groei kan dit jaar daarom boven de 2% blijven. Gezien de goede groeiperspectieven en de relatief hoge rentevergoeding vinden wij Spaanse staatsobligaties momenteel aantrekkelijk. Lees ook ons beleggingsidee Spaanse staatsobligaties bieden nog wat extra’s.

Voor Italië hangt de vlag er anders bij. De wederom lichte daling van de ESI-index wijst er op dat het land in het eerste kwartaal in recessie blijft. De economische groeiverwachting voor 2019 is recent door de Italiaanse centrale bank teruggebracht naar 0,1%. Dat is beduidend minder dan waarmee de regering in Rome rekent in haar begroting. En die begroting, en vooral het tekort daarin, levert de nodige discussie tussen de populistische Italiaanse regering en de Europese Commissie.

 

Jack Horvest is investment specialist.

Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel