Amerikaanse detailhandelsverkopen stellen gerust

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Amerikaanse detailhandelsverkopen stellen gerust

Amerikaanse detailhandelsverkopen stellen gerust

Zorgen over consumentenbestedingen in VS voorlopig naar de achtergrond.

Zorgen over consumentenbestedingen in VS voorlopig naar de achtergrond.

 

In het kort:

  • Consumptie in de VS veert op, noodzakelijk voor continuïteit economische groei 
  • Omgevingsfactoren voor de consument blijven vooralsnog gunstig
  • Ondanks bestedingsherstel komt eerste kwartaalgroei 2019 flink onder de 2% op jaarbasis uit.

De Amerikaanse detailhandelsverkopen vertoonden in januaren sterk herstel. De zorgen over een aanhoudende teruggang van de consumentenbestedingen in de Verenigde Staten verdwijnen weer even naar de achtergrond. Dat is cruciaal, want de consumptie moet de groei van de Amerikaanse economie op peil houden en over die groei ontstond de afgelopen tijd meer twijfel.

De sterke consumentenbestedingen maken niet dat economische groei in de VS fors zal zijn. Economen verwachten een groei van rond de 1,5% op jaarbasis. Dat is inmiddels genoegzaam bekend.

De zogenoemde 'control group' verkopen stegen in de VS in januari met 1,1%. Hierbij zijn volatiele bestedingen autoverkopen, benzine en bouwmaterialen uitgesloten. Economen rekenden op een stijging van 0,6%. Die prestatie is indrukwekkend gezien de gedeeltelijke sluiting van overheid in januari. Een kwestie die de bestedingen absoluut heeft gedrukt.

 

Neerwaartse aanpassing

Wij wijzen er nogmaals op dat de arbeidsmarktomstandigheden in de VS gunstig blijven. De loongroei versnelt, de inflatie neigt te dalen, de werkloosheid neemt verder af en het aantal nieuwe banen blijft op een voldoende hoog niveau ondanks de uitglijder in februari. Er zijn geen directe indicaties dat het consumentenvertrouwen aan bederf onderhevig is en dat houdt de consumptie vooralsnog op peil in de VS.

Een minpuntje bij de detailhandelsverkopen waren de neerwaartse herzieningen over de voorgaande maanden. In december kwam de daling van de control group verkopen zelfs op 2,3% uit, waar eerder 1,7% was afgegeven. Ook de novemberverkopen kreeg een kleine neerwaartse aanpassing. In het verlengde van de neerwaartse aanpassingen is de eerder afgegeven economische groei in de VS van 2,6% iets aan de hoge kant.

 

Jack Horvest is investment specialist.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel