Matige inflatiecijfers steunen Fed

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Matige inflatiecijfers steunen Fed

Matige inflatiecijfers steunen Fed

14 februari 2019
Economische factoren blijven optimaal voor Amerikaanse aandelen.

Economische factoren blijven optimaal voor Amerikaanse aandelen.

 

In het kort:

  • Consumentenprijsinflatie daalde in januari tot 1,6%, verdere daling voorzien
  • Noodzaak voor renteverhogingen door Fed neemt af
  • Amerikaanse aandelen houden het meeste momentum

De daling van 5,5% van de benzineprijzen in januari duwde de Amerikaanse inflatie (CPI) terug van 1,9% op jaarbasis naar 1,6%. Wij denken dat de jaarinflatie de komende maanden verder terugzakt door dalende gasprijzen en het verdwijnen van hogere inflatiedata van begin 2018 uit de statistieken. 

 

Rem op inflatie

De kerninflatie voor consumenten, het cijfer geschoond voor volatiele componenten als voeding en energie, bleef onveranderd op 2,2% op jaarbasis in januari. Dat cijfer bivakkeert al bijna een jaar rond dit niveau. En wij zien geen enkele reden dat een versnelling aanstaande is.

Vanuit de inflatiehoek is er geen bedreiging voor het huidige Fed-beleid van afwachten. De centrale bankiers hebben de handen vrij om bij onverhoopte economische teruggang de beleidsrente te verlagen. En hebben aangegeven dat te zullen doen. Dat is een prettig vooruitzicht voor Amerikaanse aandelen.  

 

Groei nog voldoende

De noodzaak om de beleidsrente al snel te verlagen, zien we nog niet. De Amerikaanse economie groeit robuust, in een huidig tempo van 2,75% op jaarbasis.

Maar richting de toekomst nemen de zorgen toe. Het vertrouwensrapport voor het MKB (NFIB) meldde dat de 'onzekerheidscomponent’ sterk steeg in januari. Ondernemers maken zich meer zorgen over het ondernemingsklimaat, toekomstige omzetgroei en de politiek. Anderzijds blijft het MKB in hoog tempo mensen aannemen en steeds meer bedrijven voeren loonsverhogingen door. De sterke arbeidsmarkt houdt aan en dat is van cruciaal belang.

Conclusie is dat de economische factoren voor Amerikaanse aandelenmarkten nog steeds optimaal zijn. Er is  voldoende groei, afnemende inflatiedreiging en de Fed staat klaar om eventueel in te grijpen. Zolang de arbeidsmarkt sterk blijft, consumenten besteden en winsttaxaties bij bedrijven niet te fors wegzakken, houdt de Amerikaanse aandelenmarkt de vaart erin. Wel houden wij inmiddels meer  vingers aan de pols.

 

Jack Horvest is investment specialist.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel