Economie eurozone pareert recessiegevaar

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Economie eurozone pareert recessiegevaar

Economie eurozone pareert recessiegevaar

22 februari 2019
Inkoopmanagers zijn positief, industriesector krijgt het moeilijk.

Inkoopmanagers zijn positief, industriesector krijgt het moeilijk.

 

In het kort:

  • Het samengestelde inkoopmanagersindexcijfer in eurozone steeg in februari licht
  • De dienstensector vertoont herstel, de industriële activiteit zakt verder weg
  • Op export gerichte industriebedrijven krijgen het lastig

De voorlopige inkoopmanagersindexcijfers (PMI's) over februari voor de eurozone, geven een eerste indicatie van de gezondheid van de Europese economie. Die cijfers werden vrijdag gepubliceerd en ze vielen op hoofdlijnen mee. Echter de verschillende sectoren lieten een nogal vertekend beeld zien voor de eurozone afgelopen maand. Dat geeft stof tot nadenken, vooral voor de industriesector.

 

Acuut recessiegevaar geweken

Het voorlopige samengestelde inkoopmanagersindexcijfer (de composite) herstelde van 51,0 indexpunten in januari tot een niveau van 51,4 voor februari. Het indexcijfer blijft ruim boven de grens van 50 punten, het omslagpunt voor groei/krimp van de economische activiteit.

Het acute gevaar voor een recessie in de eurozone in het eerste kwartaal is wat geweken. Het economische groeitempo bedraagt 0,1% tot 0,2% per kwartaal en dat is vrijwel het niveau van het derde en vierde kwartaal 2018. Wij denken dat de eurozone dat groeitempo moet kunnen vasthouden, mede geholpen door de consument.

Bemoedigend was dat het Duitse PMI-cijfer herstelde door vooral de sterke binnenlandse vraag (diensten) en een herstel van de productie in Duitse auto-industrie. Ook in Frankrijk trad herstel op, daar werd het juk van de gele-hesjes-beweging afgeworpen wat vooral consumenten weer wat enthousiaster maakte. Zorgwekkender is dat de economische groei buiten Frankrijk en Duitsland verder vertraagt, zelfs tot het laagste niveau sinds eind 2013. Italië blijft ook dit kwartaal in een recessie en dat gaat begrotingsstress opleveren.

 

Zorgen over industrie nemen toe

De industriële sector in de eurozone, goed voor 20% van het bruto nationaal product, krijgt het steeds zwaarder. De output zakte in tot een vijfjarig dieptepunt. Nog vervelender is de terugvallende instroom van binnenlandse order en exportorders. Dat staat een herstel van de industriesector in de eurozone op korte termijn in de weg.

Vooral de Duitse industrie zakte zwaar door het ijs en laat zelfs een behoorlijk krimp zien. De Duitse industrie is sterk afhankelijk van export en daar gaat het flink mis. De nieuwe orderinstroom maakte de grootste val in de afgelopen zes jaar. Daarnaast krompen de exporten naar China fors. Het wordt spannender, exporten bepalen voor circa 45% de Duitse economie en voor de eurozone is dat 27%. Gelukkig biedt de grote dienstensector, lees vooral de consument, tegenwicht voor de Duitse economie. Het activiteitenniveau in deze sector trok flink in februari.   

 

Weerslag op bedrijfscijfers

De verslechterende industriële marktomstandigheden zullen hun weerslag hebben op de bedrijfscijfers over het eerste kwartaal. De toonzetting bij de jaarcijfers uit de industriële sector was al terughoudend. Er werd daarbij gemeld dat prijzen onder druk stonden, maar dat de orderinstroom in het vierde kwartaal op peil bleef. Die orderinstroom lijkt nu meer in het gedrang te komen. Wij houden daarom meer de vinger aan de pols bij de sterk op exportgerichte (industriële) bedrijven. Die zijn het meest kwetsbaar als het sentiment voor aandelen omslaat.

 

Jack Horvest is investment specialist.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel