Amerikaanse economie goed van start in 2019

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Amerikaanse economie goed van start in 2019

Amerikaanse economie goed van start in 2019

04 februari 2019
Arbeidsmarkt- en industriecijfers veel sterker dan verwacht, groei blijft robuust.

Arbeidsmarkt- en industriecijfers veel sterker dan verwacht, groei blijft robuust.

 

In het kort:

  • Banencreatie over januari was 304.000 stuks, verwacht 170.000 stuks
  • Industriële activiteit in de VS herstelde onverwachts sterk in januari
  • Aanhoudende economische groei en gematigde inflatie is positief voor aandelen

Vooralsnog laat de Amerikaanse economie nog weinig tekenen van verzwakking zien. De arbeidsmarkt floreert en de industrie heeft last van de zwakkere mondiale groei, maar de binnenlandse afzet blijft erg solide. Een groeivertraging van de Amerikaanse economie is aanstaande gedurende 2019, maar die economie stort zeker niet het ravijn in. De geduldige houding van de Fed is passend en het geeft aan dat de monetaire beleidsmakers niet achter de economische curve aanloopt, dat wil zeggen te lang een 'verkrappend beleid' heeft gevoerd. Positief nieuws voor de Amerikaanse financiële markten. Nu hopen dat de consument de knip blijft trekken. 

 

Arbeidsmarkt onverminderd sterk

De sluiting van de overheid in januari was vervelend, maar voor de werkgelegenheid in de private sector waren de gevolgen minimaal. Sterker nog, er kwamen zelfs 296.000 banen bij in januari. De enige sector die slecht presteerde was de industrie, waar 13.000 banen verloren gingen. Hier worden de gevolgen van de mindere vraag vanuit het buitenland het meest gevoeld.

Een minpuntje was dat de krachtige banengroei in december neerwaarts werd bijgesteld van 312.000 betrekkingen naar 222.000. Maar al met al zijn er over de afgelopen zes maanden gemiddeld 232.000 banen per maand bijgekomen, een puike prestatie.

Kijken we naar de loonontwikkeling in januari dan zien we een gematigde stijging van 0,1% op maandbasis. Een getal dat de inflatie niet verder aanjaagt. Op jaarbasis ligt de loonstijging op 3,2%, genoeg om de koopkracht te laten stijgen, te laag om de inflatie op te zwepen. Precies goed.De bestedingsruimte voor Amerikaanse consument wordt op vele vlakken vergroot; meer banen, licht inzakkende inflatie, wat lagere rentestanden (minder rentelasten) en licht stijgende lonen.

 

Industrieel activiteitenniveau stevig in herstel

De industriële inkoopmanagersindex (ISM) steeg in januari onverwachts sterk van 54,3 indexpunten naar 56,6 punten (verwacht: 54,0 indexpunten). Daarmee werd de stevige val in december grofweg voor de helft goedgemaakt. Wij zijn vooral onder de indruk van de verbeteringen van een aantal onderliggende componenten. De instroom van nieuwe orders spoot omhoog van 51,3 punten naar 58,2. Ook de productie trok sterk aan deze maand. Een signaal dat er een sterke dynamiek in de VS aanwezig is.

Zoals de banencreatie al liet zien, was de werkgelegenheidscomponent in de industrie wat zwakker dan de maand ervoor. De exportgroei nam af in januari en koerst nu richting het nulpunt. De betaalde prijzen in de industrie daalden aanzienlijk en dat had alles te maken met de volatiele energieprijzen.

Conclusie is dat de gevolgen van de afnemende mondiale economische groei voelbaar zijn in diverse sectoren. Vooral bedrijven met China-exposure voelen de neergang en de handelsvete. Een trend die we ook terugzien in de kwartaalcijfers van dergelijke ondernemingen. Een oplossing van het handelsconflict kan voor forse verlichting zorgen, echter een verdere continuatie zal de resultaten steeds meer drukken in de toekomst.    

 

Jack Horvest is investment specialist.

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel