Stabiele inflatie in VS fijn vangnet voor Wall Street

Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Stabiele inflatie in VS fijn vangnet voor Wall Street

Stabiele inflatie in VS fijn vangnet voor Wall Street

14 januari 2019
Wij verwachten een afwachtende houding van de Fed en dat is positief voor aandelen.

Wij verwachten een afwachtende houding van de Fed en dat is positief voor aandelen.

 

In het kort:

  • Lagere olieprijs zorgde in december voor lichte daling consumentenprijzen
  • Gecorrigeerd voor energie en voedsel was er wel een beperkte stijging van 0,2%
  • Wij denken dat de kerninflatie zich stabiliseert en de Fed zich meer gedeisd houdt

Het prijspeil voor consumenten in de Verenigde Staten daalde in december met 0,1% op maandbasis. De stevige daling van de benzineprijs drukte de prijzen zelfs met 0,3% op maandbasis. Maar voedsel en gas werden aanzienlijk duurder voor de burger. Op jaarbasis bedroeg de inflatie in de VS 1,9%. Het is te verwachten dat de inflatie in 2019 verder terugvalt tot zelfs onder de 1,5%. De effecten van een eerder gestegen in 2018 lopen uit de inflatiecijfers.

Kijken we naar de kerninflatie, de prijsstijging gecorrigeerd voor voedsel en energie, dan is er een veel stabieler beeld. Op jaarbasis steeg het prijspeil in december met 2,2% en de trend in 2019 is zijwaarts. Er dreigt niet direct een sterke prijsstijging mede door de afzwakkende mondiale economie, die laat de prijzen van geïmporteerde consumentengoederen afnemen.

 

Fed in afwachtende modus

Wij denken dat de stabilisatie van prijzen in de VS de Amerikaanse centrale bank Fed de ruimte geeft om een meer afwachtende houding aan te nemen bij het verkrappen van het monetaire beleid. Het is prettig  dat de kerninflatie onder controle is en blijft. Ten eerste omdat de Fed minder beleidsrenteverhogingen hoeft door te voeren, daar gruwen financiële markten doorgaans van. Ten tweede kan bij een inzakkende economie de Fed desgewenst weer renteverlagingen doorvoeren om de economie te stimuleren. De centrale bank gaf al aan in te grijpen als de economische groei onderuit schiet. Dat is een fijn vangnet voor Wall Street.

 

Jack Horvest is investment specialist.

 

Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel