Luc Aben ziet als enige zekerheid meer onzekerheid

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Luc Aben ziet als enige zekerheid meer onzekerheid

Luc Aben ziet als enige zekerheid meer onzekerheid

07 januari 2019
Politieke onzekerheden eisen tol van markten en beleggers, de tijd dringt voor oplossingen.

Politieke onzekerheden eisen tol van markten en beleggers, de tijd dringt voor oplossingen. 

 

Sorteert u maar voor op een volatiel beleggingsjaar. 2019 Kende een enerverende start voor beleggers. Apple kwam met een stevige omzetwaarschuwing, inkoopmanagersindexcijfers uit de Verenigde Staten en China waren matig en dan waren er vervolgens weer eclatante werkgelegenheidscijfers uit de VS.  Beurskoersen gingen omlaag en omhoog.

De achtbaanrit op de aandelenmarkten houdt aan. Alle (politieke) onzekerheden hebben ook ‘positieve’ kanten, want de belegger lijdt dikwijls het meest door het lijden dat hij vreest. Duidelijkheid zorgt voor opluchting in aandelenmarkten.  

 

Politieke problemen vragen veel aandacht   

Het economisch klimaat is guurder. De mondiale economische groei zakt in, waarbij het de vraag is hoe ver? Dat wordt sterk bepaald door onberekenbare politieke dossiers waarvoor tot op heden – nog – geen oplossingen zijn, zoals de handelsoorlog tussen de VS en China en de Brexit. Juist deze onzekerheid begint meer zijn tol te eisen van de economie en van beleggers en hun sentiment.  

Het aanhoudende handelsgevecht tussen de VS en China heeft laatstgenoemde land al een flinke economische bloedneus bezorgd, maar ook de economie van vechtersbaas Trump raakt aangeslagen. De noodzaak dat beide kemphanen de handdoek in de ring gooien wordt groter en groter. Een sterke economische afkoeling in de VS levert een mogelijke politieke knock-out op voor Trump. Op 7 en 8 januari zijn er opnieuw handelsbesprekingen in Beijing. Een eventuele doorbraak zou positief zijn.  Falen daarentegen…

 

Just ‘another brick in the wall’

De shutdown of sluiting van de Amerikaanse overheid is een ander heikel punt. De Democraten in het Congres weigeren om de begroting goed te keuren waarin miljarden dollars zijn opgenomen voor Trump’s grensmuur tussen de VS en Mexico. Beide politieke partijen geven vooralsnog geen duimbreed toe.

De economische schade beperkt tot maximaal enkele tienden van procenten dit kwartaal als de shutdown binnenkort wordt opgelost. Een langdurigere blokkade (van meerdere weken) levert flink meer economische schade op. Bijvoorbeeld geplande belastingteruggave aan burgers kan in het geding komen wat bestedingen verder drukt. 

 

Brexit-climax in aantocht

Het politieke reces in het Verenigd Koninkrijk (VK) is ten einde en het debat over de Brexit wordt hervat. Hoogstwaarschijnlijk stemt het Britse parlement in de week van 14 januari over het scheidingsvoorstel van de Europese Commissie en premier May.

Onderstaande grafiek (van Britse wedkantoren) toont de kans op een nieuwe Brexit-referendum.  De kans dat het VK de EU verlaat zonder deal schatten de Britten in op 10%, een aangepast deal krijgt een waarschijnlijkheid van 25% toebedeeld.

 

Macro-economische agenda: bovengemiddelde aandacht voor macrocijfers

De toenemende onzekerheid over de groei van de wereldeconomie zorgt voor meer focus op komende macro-economische cijfers en vooral uitspraken van centrale bankiers. Fed-baas Jerome Powell liet weten zich niet weg te laten pesten door presidentTrump en gaf aan dat de Amerikaanse centrale bank  bovenop de bal zit.

Als de Amerikaanse economie een ruim monetair beleid behoeft,  dan komt dat beleid er, stelde Powell. Komende woensdag komen de notulen van de decembervergadering van de Fed naar buiten. Beleggers rekenen erop hiermee meer inzicht te krijgen over de koers van de centrale bank.

Bij de toelichting op de decembervergadering schrokken financiële markten van de onverminderd harde lijn van de Fed.  Dat is het afbouwen van de balans en doorgaan met het verhogen van de rente. Wij denken dat deze harde lijn toch wordt afgezwakt. In dit licht zijn de diverse toespraken van Fed-leden deze week interessant, die wijzen mogelijk al in deze richting. Dat zou positief zijn voor aandelenmarkten.

Op vrijdag komen er cijfers over de Amerikaanse consumentenprijsinflatie naar buiten. Wij verwachten dat de dreiging van een stijgende inflatie afneemt en daarmee de noodzaak tot meerdere renteverhogingen.

 

Europees vertrouwen

In Europa kijken we op dinsdag uit naar de ESI-vertrouwensindex over december. Die meet het vertrouwen van bedrijven en consumenten in de economie. De Europese economie schakelt wat terug  maar in welke mate? Blijven bedrijven en vooral consumenten optimistisch genoeg? In dit kader is ook het werkgelegenheidscijfer van woensdag belangrijk. Wij denken dat de consument nog steeds prima in zijn vel zit en de consumptie - lees economische groei-  voldoende kan ondersteunen.

Uit opkomende markten komt deze week weinig nieuws. De Chinese consumenten- en producentenprijzen vertonen naar verwachting opnieuw een daling. Dat maakt de weg vrij voor een ruimer monetair beleid om de Chinese economie aan te jagen. Die ‘verruimende stappen’ komen op de al korte termijn door. De mate waarin hangt sterk af van de uitkomst van het overleg over de handelsvete.

 

Belangrijke macro-economische publicaties

Van 7 januari  tot

en met 11 januari

Publicatiedag

Regio/land

Publicatie van

Periode

Consensus

Maandag

VS

ISM Non-Manufacturing

Dec

59,5

 

Eurozone

Detailhandelsverkopen

Nov

+0,2%

Dinsdag

Eurozone

ESI-vertrouwensindex

Dec

108,2

 

VS

Handelsbalans

Nov

-$ 54 miljard

 

 

MKB-ondernemersvertrouwen

Dec

103,5

Woensdag

Eurozone

Werkloosheidscijfer

Nov

8,1%

 

VS

Fed-notulen vergadering december

   

Donderdag

China

Consumentenprijsinflatie

Dec

2,1%

 

VS

Wekelijkse WW-aanvragen

Jan

226.000

 

 

Verkoop nieuwe woningen

Nov

569.000 op j.b.

Vrijdag

VS

Consumentenprijsinflatie YoY

Dec

1,9%

 

Luc Aben is hoofdeconoom bij Van Lanschot.

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel