Financiële markten reageren gelaten op afschieten Brexit-deal
May lijdt vernietigende nederlaag, politieke chaos compleet.
In het kort:
- Brexit-onzekerheid houdt beleggers langer in de greep
- Positie van premier May wankel, motie van wantrouwen is ingediend
- Diverse opties zijn mogelijk, uitkomsten zijn niet In te schatten
De financiële markten sorteerden al voor op een nederlaag voor May's Brexit-deal. Wall Street reageerde nauwelijks en het Britse pond herstelde snel tot het koersniveau van voor de stemming. De aandelenmarkten in het Verenigd Koninkrijk en Europa zijn eveneens niet onder de indruk.
In de wachtkamer
Het is nu afwachten tot komende maandag einde dag. Dan moet de Britse regering een nieuw plan van aanpak presenteren. Maar die tijd is erg kort om bijvoorbeeld met de Europese Unie nieuwe afspraken te maken over een mogelijke aangepaste deal. Vanuit de Britse regering zal men vooral aandringen op extra tijd. Ook de gestelde Brexit-deadline van 29 maart wordt nu erg krap. Bijvoorbeeld het organiseren van een tweede referendum voor die tijd is uitdagend.
Politieke janboel
Een potentieel gevaar voor de financiële markten schuilt wel in het mogelijk wegstemmen van May’s regering, want de forse nederlaag was misschien wel de grootste verrassing. Het geeft aan dat de draagkracht zeer beperkt is binnen het parlement voor deze deal.
Vandaag moet May’s regering een motie van wantrouwen zien te overleven, uitgelokt door oppositieleider Jeremy Corbeyn, die aanstuurt op nieuwe verkiezingen. Wij zijn benieuwd hoeveel leden van de Conservatieven May blijven steunen. Maar May's partij zit niet te wachten op nieuwe verkiezingen en gezien de meerderheid van de Conservatieven hebben zij het heft in eigen hand. Het aftreden van May kan het Engelse pond raken en tijdelijk meer turbulentie geven op de financiële markten. Overigens heeft de EU aangegeven haar standpunten niet te willen veranderen als er een andere regering zetelt.
Wat nu?
Er zijn verschillende scenario’s te bedenken, zoals het heronderhandelen van de bestaande deal waarbij de positie van Noord-Ierland belangrijk is. Of zelfs de gehele deal afschieten en nieuwe onderhandelingen starten met de EU. Het uitschrijven van nieuwe verkiezingen of het vervangen van May (en haar regering zelf). Een andere optie met een toenemende kans is een tweede referendum. Voorstanders zeggen dat het volk zich nu beter kan uitspreken omdat de gevolgen van die Brexit veel beter op de radar staan bij burgers.
Kortom het kan alle kanten op, tot zelfs het gewoon bij de EU blijven en dus de uitslag van het Brexit-referendum negeren. Maar voorlopig is het chaos in dit politieke dossier waar we voorlopig nog niet vanaf zijn.
Jack Horvest is investment specialist.