Europese consument laat het afweten

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Europese consument laat het afweten

Europese consument laat het afweten

24 januari 2019
Kredietvraag neemt af en duwt economische groei omlaag, ECB houdt zich koest.

Kredietvraag neemt af en duwt economische groei omlaag, ECB houdt zich koest.

 

In het kort:

  • Groei huishoudelijke bestedingen neemt af in euroland
  • Politieke onzekerheid eist zijn tol
  • Consumptiegerelateerde bedrijven gaan teruggang voelen, ECB houdt zich langer koest

De groei van kredietverlening aan de Europese private sector nam in het laatste kwartaal van 2018 af, opnieuw bewijs dat de eurozone-economie aan kracht verliest. Het was vooral de kredietvraag van burgers die stokte. Bedrijven investeren onverdroten verder.

De kredietvraag van het bedrijfsleven houdt zich opvallend goed. Dat zal zich vertalen naar een gezonde groei van investeringen in machines die zich boven de 5% handhaaft. Een hoopvol teken en geeft aan dat ondernemers vertrouwen houden in de toekomst. 

 

Euroburger leent minder geld

De afnemende kredietvraag van de consument in de eurozone is een tegenvaller. Dat de hypotheekverlening voor woningen vertraagt, is nog te 'verklaren'. In diverse eurolanden is de woningmarkt dusdanig oververhit dat burgers tot bezinning zijn gekomen.

Maar de vertragende vraag naar consumentenkrediet is zorgwekkender. Het groeitempo van het vierde kwartaal correspondeert met een groei van de huishoudelijke bestedingen van rond de 1% op jaarbasis. En dat is aanzienlijk lager getal dan de verwachte groei van tegen de 2%  We weten dat de kredietvraag sterk gecorreleerd is aan de economische groei. Op basis hiervan lijkt de economische groei in de eurozone in te zakken tot 1,2% tot 1,3%.

Nu gaat de ECB nog uit van 1,7%. Duidelijk te hoog en het verder dichtdraaien van de geldkraan door de ECB wordt met de dag onwaarschijnlijker. Grote kans dat de eerste renteverhoging door de ECB doorschuift naar 2020.

 

Politieke dossiers eisen hun tol  

Het euvel  - de mindere groei van de kredietvraag door burgers - is mogelijk te verklaren vanuit het afnemende consumentenvertrouwen in het laatste kwartaal. Echter de omgevingsfactoren die de huishoudelijke bestedingen beïnvloeden blijven louter positief. Er is een gematigde banengroei, lonen trekken aan met meer dan 2% op jaarbasis en de inflatie tempert en dat stuwt de koopkracht.

Wij denken dat politieke onzekerheden zoals de Brexit, de Franse Gele Hesjes en de houdbaarheid Italiaanse begroting steeds meer een wissel trekken op de bestedingen van de euroburger. Dat zal zijn negatieve weerslag hebben op consumptiegerelateerde ondernemingen zoals autofabrikanten en verkopers van luxegoederen.

Het is zaak dat er snel meer duidelijkheid komt op politieke dossiers en de voortgaande handelsvete tussen de VS en China anders glijdt de economie verder af. Het vertrouwen bij de euroburger moet weer de positieve richting op. In januari zagen we gelukkig een beperkt vertrouwensherstel.

 

Jack Horvest is investment specialist.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel