Chinese economische groei blijft voldoende hoog

Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Chinese economische groei blijft voldoende hoog

Chinese economische groei blijft voldoende hoog

21 januari 2019
Overheidsstimulering slaat langzaam aan, Chinese aandelen aantrekkelijk gewaardeerd.

Overheidsstimulering slaat langzaam aan, Chinese aandelen aantrekkelijk gewaardeerd.

 

In het kort:

  • Detailhandelsverkopen en industriële productie licht hoger in december
  • Effecten van monetaire en fiscale stimulering pas in tweede kwartaal volledig voelbaar
  • Handelsakkoord nog ver weg en geeft blijvende druk op economie

De Chinese economie groeide in het vierde kwartaal met 6,4% op jaarbasis, een cijfer dat conform verwachting was. In december trad een licht herstel op dankzij de ingezette fiscale en monetaire stimulering van de overheid. Dat is positief nieuws. Hoewel economen de financiële data uit China vaak met een korreltje zout nemen, heerst er toch opluchting omdat de stimuleringsmaatregelen aanslaan. Met een koerswinstverhouding van 10,8 voor 2019 (MSCI) zijn Chinese aandelen aantrekkelijk gewaardeerd. De grote onzekere factor is de voortslepende handelsdiscussie met de VS die China groei blijft kosten.

 

Stimulering helpt

De belastingverlagingen voor burgers, afgekondigd per 1 oktober, hebben een positief effect op de detailhandelsverkopen. Die stegen in december met 8,2% op jaarbasis, fractioneel boven de verwachting lag. Per 1 januari zijn er opnieuw belastingvoordelen voor burgers doorgevoerd. Wel zal de Chinese overheid bij de stimuleringsmaatregelen zich focussen om de binnenlandse consumptie-uitgaven op te krikken en daarbij Chinese producten en diensten nadrukkelijk te promoten. In het bijzonder zien we nu dat meer Chinezen Amerikaanse producten links laten liggen, iets waar Apple last van heeft.

De industriële activiteit veerde onverwachts flink op in december, op jaarbasis met 5,7%. De industrieën die het beter deden zaten in de bouw en transportsector en mijnbouw. Takken van sport die profiteren van extra investeringen in de infrastructuur. De meer op de export gerichte communicatie- en computersector zagen de activiteiten juist afnemen.

Hoe meer de economie tegenwind ondervindt, hoe groter de stimuleringsmaatregelen zijn. Denk daarbij aan soepelere regelgeving voor aankoop van woningen en extra ruimte voor kredietverlening aan het midden- en kleinbedrijf. In hoeverre dat noodzakelijk is, hangt af van de voortgang van de handelsbesprekingen met de VS. We zien dat de wereldwijde economie lijdt onder deze onzekerheid en dat voelt China in zijn exporten. Wij denken dat de effecten van de stimuleringen in het tweede kwartaal van 2019 pas echt voelbaar zijn. En dat de economische groei daardoor zal stabiliseren en mogelijk licht aantrekt. Voor geheel 2019 voorzien we een economische groei van 6,2% op jaarbasis en dat is een stukje lager dan de 6,6% van 2018.

 

Handelsakkoord lijkt nog ver weg

Vanochtend viel er in de pers te beluisteren dat er nog weinig schot zit in de handelsbesprekingen met de VS. Het gedane aanbod van de Chinezen om het handelsoverschot met de VS te reduceren tot nul in 2024 is blijkbaar onvoldoende. De VS wil vooral praten over de diefstal van technologie, iets wat China ontkent. Op 30 en 31 januari gaat er een Chinees gezelschap naar Washington om verder te praten over het handelsdispuut. Wordt vervolgd. 

 

Jack Horvest is investment specialist.

Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel