Rentebeleid Fed komt steeds meer ter discussie

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Rentebeleid Fed komt steeds meer ter discussie

Rentebeleid Fed komt steeds meer ter discussie

20 december 2018
Economen vrezen dat Amerikaanse centrale bank achter economie aanholt, wij houden vertrouwen.

Economen vrezen dat Amerikaanse centrale bank achter economie aanholt, wij houden vertrouwen.

 

In het kort:

  • Groeiverwachting Fed omlaag van 2,5% naar 2,3%
  • Geloofwaardigheid Powell loopt deukje op
  • Wij denken dat de Fed uiteindelijk het volle vertrouwen houdt en eventueel tijdig ingrijpt

De Amerikaanse centrale bank Federal Reserve (Fed) verhoogde zoals verwacht de beleidsrente met 0,25% tot de range van 2,25% tot 2,5%. Daarnaast verlaagde de Fed zijn projectie voor verdere renteverhogingen in 2019 en 2020 slechts in beperkte mate. Deze mededelingen waren voorzien.

 

Fed biedt geen comfort

De financiële markten schrokken wel van de onverminderd harde lijn van de Fed, die gewoon doorgaat met het afbouwen van de balans en het pad van renteverhogingen blijft volgen. De financiële markten rekenden erop, dat de Fed minder harde taal over ‘renteverhogingen’ zou prediken. Eerder had Fed-voorzitter Jerome Powell namelijk gezegd dat de beleidsrente dicht bij het neutrale niveau was aangekomen. De markten rekenden dus mis.

De vraag is of verdere renteverhogingen noodzakelijk zijn in de toekomst? Dat hangt af van komende macro-economische cijfers. Die zijn tot op heden sterk genoeg, stelde de Fed. Daarnaast bevestigde de centrale bank met zijn rentebeleid bovenop de bal te willen zitten. Helaas gaf dat niet het juiste comfort voor financiële markten en aandelenkoersen ging breed onderuit.

 

Amerikaanse economie blijft sterk

In de toelichting op het rentebesluit besteedde Powell nauwelijks aandacht aan de forse deining op de financiële markten. We houden een oogje in het zeil maar er is geen reden tot paniek, luidde zijn boodschap. De Fed typeert de economische groei in de VS als 'sterk'. Geen serieuze afzwakking, maar wel een lichte neerwaartse herziening van de groei voor 2019. Toch wringt hier de schoen. Economen schatten de risico’s voor de economische groei hoger in dan de Fed. De vrees groeit bij economen dat de Fed achter de economie aanholt.

Is de vrees van economen terecht dat Fed achter de economie aanholt? Ja en nee. Sommige indicatoren zoals de stevig vertragende huizenmarkt en opdrogende kredietmarkten in de VS wijzen op onheil. Echter, de arbeidsmarkt en het (verwachte toekomstige) activiteitenniveau in de industrie en dienstverlening zijn onverminderd sterk.

Het beeld is niet echt duidelijk en daarom wil de Fed zijn kruit graag drooghouden voor calamiteiten. De focus van economen en financiële markten is de komende tijd nog meer op de economische groeicijfers en -indicatoren gericht dan voorheen. Wij denken dat die vooralsnog voldoende goed blijven om de aandelenmarkten te ondersteunen. Wij houden vertrouwen in de Amerikaanse centrale bank.

Jack Horvest is investment specialist.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel