Luc Aben ziet Fed koorddansen

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Luc Aben ziet Fed koorddansen

Luc Aben ziet Fed koorddansen

17 december 2018
Zorgen over Chinese en Europese economie en alle ogen gericht op een delicate Fed-meeting.

Zorgen over Chinese en Europese economie en alle ogen gericht op een delicate Fed-meeting.

Beleggers maken zich zorgen over de Chinese en Europese economie. De beurs eindigde afgelopen week in mineur. Aandelenkoersen reageerden vrijdag negatief op het magere economische nieuws uit China en Europa. In China kwamen de industriële productie en detailhandelsverkopen wat onder de verwachting uit.

In de eurozone vielen de eerste inschattingen van het vertrouwen van inkoopmanagers (Markit PMI’s)  in december tegen. Wij rekenden op een stabilisering van dat vertrouwen, maar die hoop bleek ijdel. In Frankrijk hadden de ‘gele hesjes’ een vernietigende werking op het vertrouwen in de Franse economie. Dat werkte door op het vertrouwen in de economie van de eurozone.

Wat vooral tegenviel was het vertrouwenscijfer voor de Europese dienstensector. Die sector hangt meer af van ‘binnenlandse krachten’ zoals consumentenbestedingen. Die bestedingen profiteren van de alsmaar afbrokkelende werkloosheid. Op zijn beurt zorgt die lagere werkloosheid voor oplopende lonen. In het derde kwartaal stegen de lonen in de eurozone gemiddeld 2,4% op jaarbasis, en dat is best netjes.

Toch is tegenvallende wereldwijde economische groei met stip dé risicofactor die we voor de komende tijd in de gaten moeten houden. Wat zou helpen, is dat de handelsspanningen tussen de VS en China op een lager pitje komen. De Chinezen gaven alvast een teken van goede wil door hun importtarieven op Amerikaanse wagens drastisch terug te brengen. Anderzijds zullen Chinezen hun economie stimuleren wat de groei op peil kan houden.

Met de Duitse IFO-indicator krijgen we morgen een nieuwe belangrijke index voor het ondernemersvertrouwen. Uitkijken of die wél een begin kan maken van het doorbreken van de neerwaartse trend van de voorbije maanden.

 

Fed moet koorddansen

Verder is er deze week natuurlijk de beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank. Jerome Powell, Fed-voorzitter sinds februari, reed de eerste maanden van zijn mandaat een foutloos parcours. Beleid en communicatie waren consequent en transparant.

Recent bracht Powell’s communicatie enige verontrusting bij beleggers. In oktober verklaarde Powell nog dat het verschil tussen de huidige beleidsrente en het gewenste niveau best groot was. Zes weken later kwam hij daarop al terug. De financiële markten vragen zich sindsdien af wat de aanleiding voor deze plotselinge wending was? Ook groeizorgen? 

Samen met de onzekerheid over de wereldwijde economische groei, verwachten de financiële markten nog slechts één renteverhoging in 2019. Véél minder dan de drie tot vier ingrepen waar de centrale bankiers zélf van uitgaan. Althans, nu nog. Naast de eigenlijke rentebeslissing, bij de Fed-vergadering komende woensdag, zeer wellicht een nieuwe verhoging, is het vooral uitkijken naar een eventuele aanpassing van het Fed-beleid. Alsook naar hoe markten daarop reageren.

Blijven de Fed-leden uitgaan van drie tot vier renteverhogingen volgend jaar, dan kunnen beleggers ontgoocheld reageren. Schroeven de centrale bankiers hun ‘rente-ambities’ terug, dan zien diezelfde beleggers hun groeizorgen, die ze sowieso al hebben, misschien bevestigd. Waarschijnlijk zal de Fed weer aangegeven dat het toekomstig beleid sterk afhankelijk is van komende macrodata en daarmee bevestigen de bankiers bovenop de bal te blijven zitten. Dat is goed nieuws   

Het belooft dus een delicate Fed-meeting te worden. Waarbij de gulden middenweg voor financiële markten wellicht de beste uitkomst is: een licht neerwaartse aanpassing van het aantal verwachte renteverhogingen in 2019.

Verder dan dat zullen de Amerikaanse monetaire beleidsmakers naar onze inschatting niet gaan. De Amerikaanse economie blijft het per saldo namelijk goed doen. De industrie begint weliswaar de sterke dollar en wereldwijde groeivertraging te voelen, de woningmarkt voelt stilaan de eerdere renteverhogingen (maandag, dinsdag  en woensdag nieuwe cijfers over de woningbouw), maar de consument blijft uitgeven. De detailhandelsverkopen stegen in november meer dan verwacht. Komende donderdag komt er nieuwe data naar buiten over de  persoonlijke bestedingen.

    

Belangrijke macro-economische publicaties

Van 17 december tot

en met 21 december

Publicatiedag

Regio/land

Publicatie van

Periode

Consensus

Maandag

VS

Vertrouwen huizenmarkt VS (NAHB-index)

Dec

61

Dinsdag

Duitsland

IFO-index

Dec

101,7

 

VS

Nieuwe bouwvergunningen MoM

Nov

0%

 

 

Opstartende woningbouw MoM

Nov

+0,1%

Woensdag

VS

Beleidsvergadering FED

 

 

 

VS

Verkoop bestaande woningen MoM

Nov

-0,6%

Vrijdag

VS

Orders duurzame goederen MoM

Nov

+1,7%

 

 

Persoonlijk inkomen MoM

Nov

+0,3%

 

 

Persoonlijke bestedingen MoM

Nov

+0,3%

 

Eurozone

Consumentenvertrouwen (flash)

Dec

-4,3

 

 

Luc Aben is hoofdeconoom bij Van Lanschot.

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel