ECB draait de geldkraan minder snel dicht

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. ECB draait de geldkraan minder snel dicht

ECB draait de geldkraan minder snel dicht

14 december 2018
Wij juichen het flexibele monetaire beleid van de ECB toe.

Wij juichen het flexibele monetaire beleid van de ECB toe.

 

In het kort:

  • ECB verlaagt verwachting groei Europese economie in 2018 en 2019 licht
  • ECB toont flexibiliteit bij het monetaire beleid, dat is positief
  • De Duitse tienjaarsrente blijft aan de ketting, kans op felle stijging daalt

De mededeling van de ECB donderdag om te stoppen met de opkoop van obligaties vanaf 1 januari 2019 was ruimschoots voorzien door de financiële markten. De gelden van vrijvallende obligaties in de ECB-portefeuille worden geherinvesteerd. Dat gebeurt een langere dan verwachte periode en zelfs na de eerste renteverhoging van de ECB! Dat is een teken dat de ECB zich flexibel opstelt met het geldbeleid en dat juichen wij toe.

 

Renteverhoging in 2019 onwaarschijnlijker

Het is wel de vraag wanneer de eerste renteverhoging van de ECB plaatsvindt. De financiële markten verwachten een eerste verhoging van de beleidsrente in de herfst van 2019, maar dat is steeds minder zeker. Met een afzwakkende inflatie en economische groei neemt de kans op een renteverhoging snel af. Doorschuiven van een eerste opwaartse rentestap naar 2020 is naar onze mening waarschijnlijker.

Er zijn meer tekenen dat de ECB minder snel de geldkraan dichtdraait. De mogelijkheid om bijvoorbeeld langlopende kredieten aan banken te verstrekken blijft openstaan, benadrukte bankpresident Mario Draghi. Daarmee loopt hij vooruit op de goedkope aflopende kredieten van de ECB aan Italiaanse banken begin 2019. Die worden zeer waarschijnlijk verlengd.

 

Tienjaars Duitse rente blijft aan de ketting

Dat de geldkraan van de ECB open blijft staan ondersteunt onze visie dat de Duitse tienjaarsrente binnen de bandbreedte van 0,3% tot 0,7% zal blijven bewegen. Er is niet direct reden voor een versnelde stijging gezien de gematigde groei- en inflatieverwachtingen.

Op dit moment daalt de Duitse tienjaarsrente tot onder de bandbreedte en staat op 0,25%. Dat wordt echter uitgelokt door politieke strubbelingen zoals de Brexit en de Italiaanse begroting. Bij een terugkerende rust zal de rente ietwat oplopen tot aan de bovenkant bandbreedte. Beleggers verlaten dan de veilige Duitse vluchthaven.

 

ECB past groei- en inflatieverwachtingen neerwaarts aan

De ECB verlaagde zijn verwachting voor de economische groei in 2018 en 2019 licht met 0,1%, tot respectievelijk 1,9% en 1,7%. De eerste groeiprojectie voor 2021 werd gesteld op 1,5%. Die groeicijfers liggen allemaal nog boven het langetermijngroeipotentieel van de eurozone, wat geschat wordt op tussen de 1,25% tot 1,5% op jaarbasis. Dat is dus nog voldoende goed. Dit groeipatroon zal de aandelenmarkten de komende tijd blijven ondersteunen.

De verwachte stijging van de consumentenprijs schetst een tam beeld. Tot aan 2021 is er grofweg een stijging van 1,7% op jaarbasis. Dat is prima in lijn met de doelstelling van de ECB die op grofweg 2% ligt.

 

Jack Horvest is investments specialist.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel