3 manieren om ook maatscháppelijk rendement te creëren

Wieke Maarleveld - Van Lanschot
Wieke Maarleveld
Charity & Impact Investing Specialist
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. 3 manieren om ook maatscháppelijk rendement te creëren
Blog
19 december 2018

3 manieren om ook maatscháppelijk rendement te creëren

In toenemende mate spreek ik particuliere klanten die op hun vermogen naast een financieel rendement ook een maatschappelijk rendement willen maken. Beleggen met de aanvullende voorwaarde van óók een maatschappelijk rendement noemen we ‘impact investing’. Een vraag die vaak gesteld wordt: ‘Waar kan ik dan in investeren?’
Windmolen

Om antwoord te geven op die vraag is het van belang om eerst stil te staan bij verschillende andere vragen. Aan welke thema’s wilt u bijvoorbeeld een bijdrage leveren? En op welke manier? Welke investeringen sluiten aan op de thema’s die u van belang vindt? Afhankelijk van uw rol als investeerder kunt u voor verschillende oplossingen kiezen.

Hieronder licht ik drie voorbeelden toe.

3 voorbeelden van impact investing

Impactfonds

Focus op een thema

Als je direct belegt in een impactfonds, focus je je als belegger veelal op een specifiek thema, zoals duurzame energie of het creëren van werkgelegenheid in ontwikkelingslanden. Voorbeelden daarvan zijn een fonds dat belegt in groenobligaties, of een microfinance-fonds.

Bij microfinance worden kleine leningen, oftewel microkredieten, verstrekt aan ondernemers in ontwikkelingslanden. Deze ondernemers hebben geen toegang tot een lokale bank, onder meer omdat zij geen onderpand kunnen geven bij het aangaan van een lening.  Door middel van een microfinanciering kunnen ze toch een onderneming oprichten of runnen, en op die manier zichzelf en hun gezin voorzien van een inkomen. Dit levert dus niet alleen voor u als belegger een financieel rendement op, maar het stimuleert ook de economische activiteit en werkgelegenheid in de regio waarin wordt geïnvesteerd.

Een impact fund-of-fund

Vermogen spreiden

Veel reguliere impactfondsen kennen echter een beperkte liquiditeit omdat ze voornamelijk investeren in niet-beursgenoteerde beleggingen, zoals private equity. Dit maakt dat deze fondsen een lange looptijd kennen en een hoog minimaal instapniveau, waardoor ze lastig toegankelijk zijn voor veel particuliere beleggers.

Via een impact fund-of-fund belegt u in een fonds dat in een aantal fondsen investeert met verschillende looptijden. Hiermee kan een aflopend liquiditeitsprofiel worden gecreëerd, in plaats van één vaste looptijd. Voordeel is ook dat het vermogen beter wordt gespreid over bijvoorbeeld verschillende beleggingscategorieën, regio’s en impact-thema’s. Daarnaast kunnen meerdere klanten meedelen in de research die al gedaan is door het samenvoegen van beleggingen.

Direct investeren

Meer invloed op een onderneming

Wanneer u meer invloed wilt hebben op de strategie van een onderneming, of als investeerder  bijvoorbeeld wilt bijdragen aan een nieuw en disruptief businessmodel, kunt u ervoor kiezen om direct - dus niet via een beleggingsfonds - te investeren in een sociale onderneming. Dit kunnen zowel ondernemingen zijn die in de start-upfase als in een groeifase van hun ontwikkeling verkeren. Ook hiervoor geldt dat het een niet-beursgenoteerde investering betreft, veelal in private equity, hetgeen gepaard gaat met een lange beleggingshorizon. Als investeerder heb je soms de mogelijkheid om niet alleen geld, maar ook kennis, expertise of je eigen netwerk in te zetten voor de betreffende ondernemingen waarin wordt belegd.

Direct investeren gaat gepaard met een hoger risico, onder andere omdat u uw vermogen niet spreidt over verschillende beleggingsoplossingen. Om dat te vermijden kunt u er ook voor kiezen om in meerdere ‘early to growth stage’ sociale ondernemingen te investeren via een fonds, waarbij u - anders dan bij veel fondsen - wel de betrokkenheid als investeerder behoudt.


Kortom, er zijn verschillende beleggingsmogelijkheden op het gebied van impact investing. De vraag is wat aansluit bij uw wensen als investeerder, en wat past binnen uw huidige beleggingsportefeuille.

Wilt u meer weten over impact investing of wilt u bespreken welke vorm het best bij u past? Neemt u dan contact op met uw private banker.
Wieke Maarleveld - Van Lanschot
Wieke Maarleveld
Charity & Impact Investing Specialist

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel