Visie op de geld- en kapitaalmarkt

 1. Inspiratie
 2. Beleggen
 3. Visie op de geld- en kapitaalmarkt
Beleggen bij Van Lanschot

Visie op de geld- en kapitaalmarkt

Rentevisie
07 november 2018
De verwachtingen van Van Lanschot voor de renteontwikkeling.

Ontwikkelingen geldmarkt

Europese Centrale Bank

 • De kerninflatie, exclusief beweeglijke voedsel-en energieprijzen, blijft laag op 1,1%.
 • Vanaf 1 oktober 2018 koopt de ECB per maand nog slechts voor €15 miljard aan obligaties. Vanaf 1 januari 2019 stopt de opkoop.
 • Wij voorzien een eerste rentestap in de tweede helft van 2019, mits de economische groei voldoende hoog blijft.

Federal Reserve (Fed)

 • De Amerikaanse Federal Reserve verhoogde in september conform verwachting de rente naar 2% -2,25%. In december volgt mogelijk nog een stapje.
 • De Fed draait de geldkraan mogelijk extra dicht om oververhitting van de Amerikaanse economie tegen te gaan. Inflatie blijft redelijk onder controle .
 • De financiële markten rekenen voor de VS tot eind 2019 op circa 4 tot 5 renteverhogingen van 0,25%.

Bank of Japan (PBoC)

 • Extreem ruim monetair beleid blijft voorlopig van kracht.
 • De BoJ bereidt financiële markten langzaam voor op het dichtdraaien van de geldkraan.
 • De kerninflatie blijft op structureel lager niveau van rond de 1%. Dat is ver onder de doelstelling van 2% van de centrale bank.
 • De Japanse yen verliest aan kracht tegenover dollar. Dat stuwt de economische groei.

Ontwikkelingen kapitaalmarkt

Contraire beweging in staatsobligaties

 • De obligatierentes daalden in oktober in de meeste landen van de eurozone. Italië was de belangrijkste uitzondering. Beleggers kozen het zekere voor het onzekere en verkochten staatsobligaties van dit land, waardoor de tienjaarsrente hier juist opliep (+0,3%-punt) naar 3,6%.
 • De Duitse tienjaarsrente eindigde de maand 0,1%-punt lager op 0,4%, maar de beweeglijkheid gedurende de maand was groot. We verwachten dat deze rente ook komende tijd tussen de 0,3% en 0,7% blijft schommelen. Escalatie van de financiële onrust in Italië kan die rente tijdelijk meer drukken.
 • Voor Italië neemt de rentevolatiliteit mogelijk wat af nu de ratingbureaus zich hebben uitgesproken. Zowel Moody’s, S&P als Fitch voerden neerwaartse aanpassingen door, maar bleven uiteindelijk positiever dan beleggers verwachtten. Italië blijft voorlopig een investmentgrade rating behouden. Afwaardering tot ‘junk’ is een erg vervelend signaal, vooral voor Italiaanse banken.
 • De Amerikaanse tienjaarsrente liep in oktober met 0,1%-punt op naar 3,2%. Dit was nog mede het vervolg op de ontwikkelingen in september van gunstige economische cijfers en de stevige uitspraken van Fed-baas Jerome Powell (foto) over een gewenst krapper monetair beleid. Toch verwachten we niet dat de tienjaarsrente in de VS versneld gaat oplopen mede door de nog gematigde inflatie.
 • Het negatieve klimaat op aandelenbeurzen zagen we ook terug bij bedrijfsobligaties. De risicopremies op een gemiddeld mandje bedrijfsobligaties van goede kwaliteit steeg in oktober met 13 basispunten naar het hoogste niveau van 2018. Daardoor bleef de prestatie van dit mandje bedrijfsobligaties (-0,1%) sterk achter bij een mandje AAA-staatsobligaties van EMU-landen (+0,6%). De waardering is hierdoor weliswaar gunstiger geworden maar daartegenover staat dat onzekerheden over economische groei en bedrijfswinsten toenemen.
 • Wij houden een lichte overweging in bedrijfsobligaties.

De grafiek toont de ontwikkeling van de Amerikaanse, Duitse en Japanse tienjaarsrente.

10-jaarsrente Duitsland, VS en Japan
10-jaarsrente Duitsland VS Japan november 2018
Bron: Thomson Reuters Datastream
De Duitse en Amerikaanse tienjaarsrente gingen in oktober verder uit elkaar lopen. De Amerikaanse obligatierente steeg. Tegelijkertijd daalde de vergoeding op de Duitse staatslening doordat beleggers nerveus waren over Italië.

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.