eindredacteur beleggingscommunicatie
S&P 500 leert beleggers interessante les
Wat direct opvalt in de vergelijking van de twintig ondernemingen bovenaan in de S&P 500 anno 2018 en 2008 is dat de markt in de afgelopen tien jaar enorm is veranderd. De S&P 500 is een index op basis van marktkapitalisatie en bevat de aandelen van de vijfhonderd grootste Amerikaanse bedrijven naar beurswaarde.
Bedrijven die hun oorsprong hebben in de ‘oude economie’ zijn in 2018 verdrongen door technologie-internetondernemingen. Apple klom van plek 14 in 2008 naar de eerste plaats nu en verdrong daarmee oliereus ExxonMobil. Amazon maakte helemaal een klapper door van de 77ste plaats op te stomen naar de tweede plek. General Electric, ook al zo’n dinosaurus op de Amerikaanse beurs, stond tien jaar geleden nog derde en is nu uit de top 20 gekelderd.
De top 20 grootste Amerikaanse ondernemingen van nu en van tien jaar terug vertelt veel verhalen. Bijvoorbeeld over veranderende consumentenvoorkeuren: frisdrankproducenten Coca-Cola en PepsiCo en sigarettenfabrikant Philip Morris zijn uit de top 20 gevallen. De reorganisatie van de Amerikaanse bankensector na de financiële crisis blijkt uit een hogere plek voor JP Morgan en Bank of America en Wells Fargo als nieuwkomer.
Opvallend is ook de entree van betaaldienstenleveranciers Visa en Mastercard in de top 20. Farmaceuten Johnson & Johnson en Pfizer lijken vaste krachten in het lijstje. De opmars van technologie-ondernemingen Apple, Amazon, Alphabet en Facebook is inmiddels bekend. Dat ging mede ten koste van oude techbedrijven IBM en Intel, die nu niet meer in de top 20 voorkomen
Digitalisering van ons bestaan
De top 20 van de $&P 500 zal ook de komende tien jaar veranderen. Welke bedrijven domineren de S&P 500 in 2028? Opwekkers van schone energie? Een autofabrikant die de markt heeft veroverd met elektrische en/of zelfrijdende auto’s? Farmaceuten met medicijnen tegen kanker of de ziekte van Alzheimer? Een producent van robots? Ontwikkelaars van kunstmatige intelligentie? Of is er het verhaal van een bedrijf uit de oude economie dat zichzelf succesvol opnieuw uitvond.
Wie de afgelopen tien jaar niet goed oplette, kreeg ongemerkt een flinke blootstelling aan internetbedrijven en financiële dienstverleners
Het ligt voor de hand dat technologie nog prominenter wordt. De huidige digitalisering van ons bestaan wordt ook wel de vierde industriële revolutie genoemd. Bij Van Lanschot onderscheiden we naast digitalisering ook infrastructuur, vergrijzing en innovatieve gezondheidszorg als beleggingstrends op de langere termijn. We bieden beleggers aandelen en beleggingsfondsen aan om deze trend te bespelen.
Het is niet uit te sluiten dat naast de grote trends zoals digitalisering en gezondheidszorg andere factoren zoals wet- en regelgeving de markt de komende tien jaar bepalen. Krijgt de top 20 door het klimaatakkoord van Parijs een duurzamer karakter? Wordt het datamonopolie van Facebook en Google ingeperkt door strengere (privacy)wetgeving? Schudt een nieuwe financiële of economische crisis bepaalde sectoren op?
De sterke verandering van de markt in de afgelopen tien jaar geeft te denken voor beleggers in S&P 500-ETF’s. Zij volgen met hun tracker vanzelf de veranderende markt, maar past die markt nog wel in hun portefeuille? Wie de afgelopen tien jaar niet goed oplette, kreeg ongemerkt een flinke blootstelling aan internetbedrijven en financiële dienstverleners. Het is dus zaak om alert te blijven en deze geleidelijke veranderingen in de gaten te houden.
Maarten van der Pas is eindredacteur beleggingscommunicatie. Hij blogt over beleggen en psychologie.
eindredacteur beleggingscommunicatie