Persoonlijk advies én digitalisering: het beste van twee werelden

Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Persoonlijk advies én digitalisering: het beste van twee werelden
Blog
23 november 2018

Persoonlijk advies én digitalisering: het beste van twee werelden

‘Dit zijn mijn wensen en daar moet u het mee doen.’ De ICT-onderneemster uit Rotterdam was kordaat en duidelijk over het beheer van haar beleggingen.
Vrouw met hond in auto

‘Ik wil zelf aan het roer staan’, zei de onderneemster gedecideerd. ‘Ik wil actief beleggen, wens proactiviteit van u én, heel belangrijk omdat ik veel op reis ben: mijn beleggingsportefeuille moet digitaal te volgen zijn via een app.’ Met een ontwapenende glimlach voegde ze er nog wel aan toe graag een goede sparringpartner te willen hebben. ‘Kunt u dat allemaal aan?’ Deze vraag kon ik met een volmondig ‘Ja, natuurlijk!’ beantwoorden.

In de trein terug van kantoor naar huis dacht ik na over dit energieke gesprek en de evolutie van het vak van beleggingsadviseur. Ik ben ondertussen een veteraan, gestart in het pre-internettijdperk en mijn eerste grote klant was een keurig geklede gepensioneerde ondernemer. Hij kwam tweewekelijks langs om persoonlijk de transacties door te nemen.

Informatiesystemen? De particuliere belegger putte uit de krant en kwam tweewekelijks langs

Risicoprofielen bestonden niet, rapportages waren beperkt en automatisering was er nauwelijks. Informatiesystemen? De particuliere belegger putte uit de krant en was afhankelijk van wat zijn persoonlijke adviseur hem voorschotelde.

Robotadvies

En toen kwam internet. Dat bood beleggers alles: van enorm veel informatie over aandelen, obligaties en beleggingsfondsen tot toegang tot de meest exotische beleggingen. Er kwamen online handelsplatformen waar beleggers zelf aan de koop- en verkoopknoppen draaiden. Er ontstond een enorme hoeveelheid aan meer en minder relevante beleggingsinformatie, soms zelfs met nepnieuws.

Ik herinner me een wanhopige belegger, die aandelen van spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie had gekocht. Een fraudezaak met een omzet die niet bestond. Op de online-beleggingsrekening prijkte een verlies van € 1,2 miljoen. Ik was sprakeloos dat mensen massaal op deze wijze hun geld investeerden. Het oerwoud aan informatie verwart beleggers en de complexiteit van mogelijkheden is voor veel beleggers lastig te doorgronden.

U wilt niet alleen van mij hóren waarin u kunt beleggen, maar dat ook begríjpen

De technologische ontwikkeling en digitalisering gaat door. Is beleggen via een robot – robotadvies of robo advice – het nieuwe summum? Beleggingsadvies op basis van algoritmen. Ik merk dat dat voor veel van mijn klanten een brug te ver is, en voor mij eerlijk gezegd ook. Beleggers moeten blijven ‘snappen’ waarom er iets gebeurt, de eigen regie en zeggenschap behouden en emoties kunnen delen in vooral moeilijkere tijden. Dan kun je objectief naar zaken blijven kijken. Opvallend is dat juist jongere beleggers die behoeften delen, die zijn een stuk kritischer.  

Beste van twee werelden

Mijn rol is die van coach voor mijn beleggende klanten. U wilt tenslotte niet alleen van mij hóren waarin u moet beleggen, maar toch ook begríjpen wat het nut is van een aanpassing in uw beleggingsportefeuille? Uiteindelijk is het doel om samen tot passende besluiten te komen.

Daarnaast fungeer ik graag als filter van relevante informatie en als sparringpartner voor ideeën. Dit zijn aspecten van beleggingsadvies die ik een robot niet snel zie uitvoeren.

Persoonlijk beleggingsadvies en digitalisering kunnen niet zonder elkaar. Het eerste wordt mogelijk door het tweede en digitale techniek houdt persoonlijk advies betaalbaar. Bij informatieoverdracht zijn de voordelen van digitalisering enorm. Met de Van Lanschot Beleggen App krijgt u eenvoudig en snel specifieke beleggingsinformatie voor uw portefeuille. Dit verhoogt de kwaliteit van het advies en het inzicht in uw portefeuille.

Bent u net zo’n veeleisende belegger als de Rotterdamse ICT-onderneemster? Wilt u zelf aan het roer staan, 24/7 uw portefeuille inzien én contact met een proactieve sparringpartner? Dan bent u bij Van Lanschot aan het juiste adres. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel