Luc Aben vindt dat beleggers te veel op slecht nieuws gericht zijn

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Luc Aben vindt dat beleggers te veel op slecht nieuws gericht zijn

Luc Aben vindt dat beleggers te veel op slecht nieuws gericht zijn

26 november 2018
Er zijn voldoende redenen om niet mee te gaan in de nervositeit op de beurs.

Er zijn voldoende redenen om niet mee te gaan in de nervositeit op de beurs.

 

Beleggers hebben de laatste tijd vooral oog voor negatief nieuws. Dat blijkt uit het aarzelende verloop van de aandelenbeurzen. Toegegeven, de wereldeconomie draait inderdaad op een lager toerental dan begin 2018, maar de motor valt niet stil.

Neem de Housing Market Index (HMI) van de National Association of Home Builders (NAHB). Die meet het vertrouwen bij Amerikaanse huizenbouwers en liep in oktober een flinke deuk op, zo bleek vorige week maandag uit de meest recente publicatie. Beurzen reageerden onmiddellijk negatief. De bouwsector is nu eenmaal gevoelig voor de ontwikkeling van de rente en een mindere gang op de huizenmarkt beïnvloedt het consumentenvertrouwen negatief. Wat echter vergeten werd, is dat de NAHB-vertrouwensscore nog steeds dicht tegen het hoogste punt in de afgelopen 30 jaar noteert.

Het overgrote deel van de economische cijfers blijft voor de komende maanden wijzen op groei. Samen met de degelijke bedrijfscijfers over het derde kwartaal en de aanvaardbare waardering van aandelen in verhouding tot die bedrijfswinsten zijn voldoende redenen om op dit moment niet te capituleren voor de beursnervositeit.

 

Beleggers wachten op iets dat hen moed geeft

 

Markten wachten echter op een ‘aanleiding’, iets wat beleggers nieuwe moed kan geven. Hiervoor kijken ze in eerste instantie naar de politiek. Deze week is er met de G20-top en de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Trump en zijn Chinese collega Xi Jinping voldoende politiek waar iets uit kan voortkomen wat de markt in gang zet.

 

Macro-economische agenda: belangrijke top G20

Hoe de Brexit-soap afloopt, blijft onzeker. Voorlopig gaat het de goede kant op. De EU-landen keurden zondag de krijtlijnen goed die premier May en de Europese Commissie tekenden voor de toekomstige relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Nu wacht echter de belangrijkste horde, namelijk de goedkeuring van het Britse parlement.

Belangrijker dan de Brexit is de G20-top eind deze week in Buenos Aires en de ontmoeting tussen de Amerikaanse en Chinese president Trump en Xi Jinping. De hoop is dat het gesprek leidt tot -enige- ontspanning in het handelsconflict. Als er op 1 januari 2019 geen handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China is gesloten dan gaat het Amerikaanse importtarief voor $ 200 miljard aan Chinese goederen omhoog van 10% naar 25%.

 

Wij verwachten geen allesomvattend akkoord uit top Trump en Xi Jinping

 

Uit de VS komen tegenstrijdige geluiden. Trump  was enige tijd geleden nog optimistisch. Maar zijn entourage, waaronder vicepresident Mike Pence, slaat een andere, eerder vijandige, toon aan tegen China.

Wij verwachten niet dat er een allesomvattend akkoord uit de bus komt. Maar alleen al een constructieve toon, een uiting van de wil om verder te praten en naar een oplossing te zoeken, geeft beleggers moed.

 

Notulen Fed over renteverhoging

De publicatie van de notulen van de laatste vergadering van de Amerikaanse centrale bank Fed is een ander belangrijk agendapunt deze week. Rentezorgen houden beleggers regelmatig in hun greep. Wij verwachten dat de notulen van Fed bevestigen dat een nieuwe renteverhoging in december zeer waarschijnlijk is. De binnenlandse economische krachten in de VS blijven gemiddeld genomen immers werken.

Nieuwe cijfers over het persoonlijk inkomen en de persoonlijke bestedingen van Amerikanen moeten vertrouwen bieden dat de gezinsbestedingen de Amerikaanse economie blijven ondersteunen. Deze cijfers komen donderdag.

 

Rekenen op de Europese consument

De Europese economie heeft een opkikker nodig. Wij bespraken vorige week de inkoopmanagersindices (Markit PMI) en zoals verwacht brokkelde het vertrouwen van inkoopmanagers in de economie verder af, zelfs sterker dan voorzien . Maar de vertrouwensindex bleef nog wel in de ‘groeizone’.

Met de vertrouwensindicatoren van de Europese Commissie op donderdag, maar vooral met de Duitse IFO-indicator op dinsdag, krijgen we deze week nieuwe vertrouwenscijfers. Onze verwachtingen zijn niet hoog gespannen. De Europese economie voelt onder meer de vertraging van de Chinese economie.

 

De Europese economie heeft een opkikker nodig

 

Vanuit een aantrekkende arbeidsmarkt biedt vooral de consumptie op dit moment steun voor de Europese economie. Nieuwe cijfers over de Europese werkloosheid moeten vrijdag bevestigen dat het zo kan blijven. Een bijkomend voordeel voor de koopkracht van burgers is de krachtige daling van de olieprijs in de afgelopen weken. Dat geeft meer bestedingsruimte en kan zo de economische groei de komende tijd wat opvoeren.

 

Chinese economie moet stabiliseren

Chinese beleidsmakers nemen maatregelen om al te forse afkoeling van de economische groei tegen te gaan. Het is nog te vroeg om daar een merkbaar effect van te verwachten. Wellicht komt dat er vanaf medio 2019, als de handelsoorlog binnen de perken blijft.

Ondertussen is het voor zowel China als Europa belangrijk dat de Chinese economie stabiliseert. Eind deze week krijgen we nieuwe cijfers over het Chinese ondernemersvertrouwen die zijn gemeten volgens de PMI’s van het officiële statistisch bureau (NBS). We rekenen erop dat het vertrouwen bij Chinese ondernemers boven de 50 scoort en daarmee in de groeizone blijft. Dat scheelt een zorg en dan kunnen we ons in het weekend volop concentreren op nieuws uit Buenos Aires. Dat valt hopelijk mee.

 

Belangrijke macro-economische publicaties

Van 26 november tot

en met 30 november

Publicatiedag

Regio/land

Publicatie van

Periode

Consensus

Dinsdag

VS

CB Consumentenvertrouwen

Nov

135,5

 

Duitsland

IFO-indicator

Nov

102,3

Woensdag

VS

BBP-groei YoY (3de schatting)

3Q18

3,5%

 

Eurozone

Kredietgroei YoY

Okt

 

 

 

M3-geldgroei YoY

Okt

3,5%

Donderdag

VS

Persoonlijk inkomen MoM

Okt

0,4%

 

 

Persoonlijke bestedingen MoM

Okt

0,4%

 

 

FED-notulen

 

 

 

Eurozone

EC Economisch Sentiment

Nov

109,0

Vrijdag

Eurozone

CPI-inflatie (flash) YoY

Nov

2,1%

 

 

CPI kern-inflatie (flash) YoY

Nov

1,1%

 

 

Werkloosheid

Okt

8,0%

 

China

NBS Manufacturing PMI

Nov

50,6

 

 

NBS Non-Manufacturing PMI

Nov

 

 

 

Luc Aben is hoofdeconoom bij Van Lanschot.

 

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel