Herstel economie eurozone laat op zich wachten
Europese inkoopmanagersindices wijzen op voortgaande zwakke groei.
In het kort:
- Groei van binnenlandse vraag in de eurozone matigt zich
- Lagere energieprijzen gaan soelaas bieden voor de groei
- Italiaanse groei valt stil, extra druk op het Italiaanse begrotingstekort
Het samengestelde inkoopmanagersindexcijfer (PMI) voor de eurozone over november was ronduit zwak met een stand van 52,4 indexpunten. Het is de laagste stand in de afgelopen vier jaar en ten opzichte van de verwachting van economen van 53,0 is het een stevige afwijking. Inkoopmanagers zijn minder positief over de economie geworden.
We moeten voor de eurozone rekenen met een economische groei in het vierde kwartaal van 0,2%, hetzelfde cijfer als over het derde kwartaal. Economen gingen voor de eurozone uit van een herstel van de economische groei 0,4%. Daar komt het niet van in het vierde kwartaal.
Het is teleurstellend dat de binnenlandse vraag in de eurozone scherp terugvalt. Dit valt op te maken uit de inzakkende component ‘totale orderinstroom’. Het is een teken dat ook begin volgend jaar de productie van zowel de industrie als de dienstensector matig zal zijn. ECB-hoofdeconoom Peter Praet meldde eind vorige week dat de neerwaartse risico’s voor de eurozone-economie zijn toegenomen, maar de vooruitzichten van de ECB blijven onveranderd.
De slechte prestatie van de Duitse economie valt op
Wat betreft de ontwikkeling van specifieke landen in de eurozone vallen de slechte Duitse prestaties op. De verwachte kwartaalgroei van 0,2% van de grootste economie van de eurozone duikt onder het langetermijnpotentieel. De Franse economie handhaaft zich goed maar Italië lijkt niet te herstellen van de zwakke economische oktobermaand. Dat betekent opnieuw een maand van geen groei en dat maakt de Italiaanse begrotingsplannen alsmaar uitdagender. Inmiddels overweegt de Italiaanse regering om voor 2019 een lager begrotingstekort te onderzoeken. Dat voornemen duwt deze ochtend de tienjaarsrente in Italië fors omlaag tot 3,2%.
Steun van lagere olieprijs in aantocht
De lagere olieprijs gaat de economie van de eurozone helpen De scherpe correctie van de olieprijs in de laatste twee maanden van $ 75 naar $ 55 per vat geeft rugwind voor de consumentenbestedingen. In het verleden was een dergelijke prijsval van olie goed voor 0,3% meer bestedingen op kwartaalbasis. Wij merken op dat de lonen in een lichte opwaartse lijn zitten en steeds meer Europeanen werk vinden. Verdere fiscale stimulering vanuit overheden (belastingverlagingen voor burgers) kunnen de consumptie extra gaan aanjagen in 2019.
Jack Horvest is investment specialist.