Europees economisch sentiment blijft robuust

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Europees economisch sentiment blijft robuust

Europees economisch sentiment blijft robuust

30 november 2018
Wij verwachten voor het vierde kwartaal een licht groeiherstel voor economie eurozone.

Wij verwachten voor het vierde kwartaal een licht groeiherstel voor economie eurozone.

 

In het kort:

  • Grootmachten Duitsland en Frankrijk trekken de economische kar weer op gang
  • De Italiaanse economie komt in woeliger vaarwater, druk op regering groeit
  • Inflatie in de eurozone lijkt te hebben gepiekt, geeft ruggensteun aan burgers

De Economic Sentiment Indicator (ESI-index) stabiliseerde in november grofweg ten opzichte van oktober. Dat was verrassend goed, omdat macrodata uit de eurozone over november een voortgaande neerwaartse trend liet zien. Wij verwachten voor het vierde kwartaal een licht groeiherstel ten opzichte van het zwakke derde kwartaal, tussen een bandbreedte van 0,3% tot 0,4%. In het derde kwartaal expandeerde de eurozone-economie slechts met 0,2% op kwartaalbasis. 

 

Regionale verschillen groeien, Italië verslechtert

De Duitse economie krabbelt weer op na een zeer matig derde kwartaal waarbij er meer optimisme in de industrie opduikt. Net als in Duitsland boekte ook de Franse economie weer progressie. De  reeks van een dalende ESI-indexcijfers sinds augustus wordt daarmee doorbroken.

Minder goed vergaat het Italië. Het geruzie tussen de Italiaanse regering en de Europese Commissie over de overheidsbegroting hakt meer en meer in op het economisch vertrouwen. Vooral bij burgers is dat momenteel het geval. De economische groei, die de afgelopen maand al gereduceerd is tot het nulpunt, lijkt nog meer onder druk te komen. Dat moet in Rome de alarmbellen laten afgaan en leiden tot bijschaving van budgetplannen.

 

Consument krijgt hulp van lagere prijzen

De Europese consument steekt prima in zijn vel maar laat het geld te beperkt rollen. Gelukkig steekt er - naast aantrekkende lonen en meer banen- nu  extra rugwind op door een afzwakkende inflatie. In Spanje daalde die inflatie in november zelfs tot tot 1,7% (2,4% op jaarbasis). Dat geeft meer impulsen voor de koopkracht van burgers en voert mogelijk de huishoudelijke bestedingen verder op tot boven een groei van 2% op jaarbasis.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel