Economische seinen in China springen op rood

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Economische seinen in China springen op rood

Economische seinen in China springen op rood

01 november 2018
Inkoopmanagersindices wijzen op afnemende groei, meer overheidsstimulering is onderweg.

Inkoopmanagersindices wijzen op afnemende groei, meer overheidsstimulering is onderweg.

 

In het kort:

  • Handelsoorlog raakt China vol in het gezicht
  • Komende maanden bodemt economie uit, fiscale stimulering helpt
  • Chinese overheid trekt de portemonnee, positief voor Europese en Chinese aandelen  

De groei van de Chinese economie vertraagt, dat geven de Chinese inkoopmanagersindices donderdag onomwonden aan. De negatieve effecten van de handelsoorlog met de Verenigde Staten openbaren zich meer en meer. Afnemende groei van de wereldeconomie en de interne Chinese schuldproblemen zijn eveneens funest. President Xi Jinping wil en kan geen gezichtsverlies lijden en gaat vol in de economische (fiscale) aanval.   

 

Geen snelle ommekeer voorzien

Het industriële inkoopmanagersindexcijfer van de Chinese overheid, meer gericht op de grotere fabrikanten en staatsbedrijven, was over oktober zwakker dan verwacht. De industriële activiteiten groeiden nauwelijks in die maand. De verwachting is dat november en december zelfs een beperkte krimp van industriële activiteiten gaan opleveren. Het aantal industriële exportorders gaat eveneens de verkeerde kant op en dook de afgelopen maand verder omlaag.

Het inkoopmanagersindexcijfer voor de belangrijke dienstensector in China liet eveneens een stevige veer in oktober. Gek genoeg nam de bouwproductie toe, een sector die zich verrassend goed houdt maar dat komt mede door overheidshulp. De op het binnenland gerichte  ‘gewone’ diensten namen stevig in omvang af, een teken dat de Chinese consument het ook kalmer aan doet. De nieuwe (export)orders in de dienstensector krompen aanzienlijk en de werkgelegenheid in de dienstensector kromp.

Het onafhankelijke onderzoeksbureau Caixin, dat zich meer richt op het Chinese midden- en kleinbedrijf, kwam donderdag ook met inkoopmanagersindices naar buiten. Hier dezelfde negatieve boodschap. Ook bij het midden- en kleinbedrijf raakte de component 'nieuwe orders' voor de industrie zit in de krimpfase.

 

Chinese overheid gaat in de economische aanval

Een stevig inzakkende economie (en aandelenmarkt) is ongewenst. Dat zet een neerwaartse spiraal  in gang in een met krediet overladen Chinese economie. Dat is levensgevaarlijk en kan sociale onrust geven. Wij denken dat de Chinese autoriteiten kiezen voor belastingverlagingen op tal van terreinen zoals auto’s of de BTW op producten reduceert. Voor bedrijven kunnen er fiscale maatregelen komen om de investeringen op te voeren. China heeft voldoende ruimte om fiscaal te stimuleren.    

Omdat de vraag bij consumenten wordt aangewakkerd kunnen Europese bedrijven met omvangrijke Chinese activiteiten gaan profiteren. Denk daarbij aan de auto-industrie maar ook aan fabrikanten van voedingsmiddelen en producten voor lichamelijke verzorging. Voor de Chinese aandelenmarkten heeft de overheid ook een boodschap. De regels voor de terugkoop van aandelen worden versoepeld. Dat is belangrijk, omdat de Chinese overheid weer bereid is om een vangnet onder de aandelenmarkt te hangen. Bij voorgaande aandelencorrecties (augustus 2015 en januari 2016) was die inmenging fors en bovenal effectief. Gek genoeg was dit op vrijwel dezelfde koersniveaus als nu.

 

Jack Horvest is investment specialist.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel