Banengroei VS opnieuw ijzersterk

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Banengroei VS opnieuw ijzersterk

Banengroei VS opnieuw ijzersterk

05 november 2018
Werkgelegenheid groeit fors, voldoende bewijs voor Fed om beleidsrente te verhogen.

Werkgelegenheid groeit fors, voldoende bewijs voor Fed om beleidsrente te verhogen. 

 

In het kort:

  • Inzinking banencreatie september was tijdelijk
  • Banenrapport VS kende meerdere sterke punten
  • Reden voor Fed om beleidsrente in december op te trekken

De 250.000 banengroei over oktober lag aanzienlijk boven de verwachtingen (200.000). De inzinking van de banencreatie in september, toen er slechts 118.000 nieuwe banen bij kwamen, blijkt een incident te zijn. Kijken we naar november dan voorzien we opnieuw een sterke aanwas van nieuwe banen van boven de 200.000 stuks of meer. Het banenrapport biedt genoeg aanknopingspunten voor de Fed om in december opnieuw een rentestap te zetten van 0,25%. Iets waarvan de financiële markten al langer vanuit gaan.

 

Voldoende sterke punten

Het werkloosheidspercentage bleef steken op 3,7% vanwege de forse uitbreiding van de beroepsbevolking (711.000 personen). Steeds meer Amerikanen raken betrokken bij het arbeidsproces en dat voedt de consumptie(groei). De participatiegraad, het deel van de bevolking dat werkt, steeg door tot 62,9%. Historisch gezien niet bijzonder hoog en dat geeft aan dat er nog arbeidsreserves zijn.

De loongroei blijft gematigd. Op maandbasis bedroeg deze in oktober 0,2% en dat jaagt de inflatie niet direct op de kast. Op jaarbasis lag de loonstijging wel iets boven de 3,0% maar dat komt door statistische invloeden. Wij voorzien dat de lonen iets oplopen, maar niet echt krachtig boven de 3,0% op jaarbasis groeien.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel