Amerikaanse kredietverlening zwak in derde kwartaal

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Amerikaanse kredietverlening zwak in derde kwartaal

Amerikaanse kredietverlening zwak in derde kwartaal

15 november 2018
Afnemende kredietvraag leidt tot lagere economische groei in Verenigde Staten.

Afnemende kredietvraag leidt tot lagere economische groei in Verenigde Staten.

 

In het kort:

  • Minder vraag naar bedrijfskredieten en hypotheken
  • Winstgevendheid banken staat onder druk
  • Verdere deregulering financiële sector staat op de tocht

Kredietverlening is een synoniem voor economische groei en het aantal kredieten dat banken verstrekken is dan ook interessant om te monitoren. Meer leningen aan bedrijven en consumenten duidt op meer investeringen en consumptie en dus economische groei.

Het laatste onderzoekersrapport (Senior Loan Officer Survey)van de Amerikaanse centrale bank Fed  naar de bancaire kredietverlening schetst een minder rooskleurig beeld van de Amerikaanse economie. Het is een signaal dat de afkoeling van de economie inzet, iets waarmee wij al rekening houden voor 2019. Overigens zal de economische groei in de VS nog steeds een gezonde 2,5% op jaarbasis bedragen.   

 

Minder bedrijfsleningen en hypotheken

De vraag naar leningen uit het bedrijfsleven is tanende en die trend zet door. Met de hoge correlatie van bedrijfsleningen met de bedrijfsinvesteringen verwachten wij dat de lijn van stagnerende investeringen in het vierde kwartaal en zelfs begin 2019 aanhoudt. Die terugval is groter dan verwacht. Deze pijler van de economie brengt momenteel weinig groei.

Een ander minpunt is dat een aanzienlijk aantal Amerikaanse banken meldt dat de vraag naar woninghypotheken afneemt. De gestegen rente, belastingwijzigingen en hogere huizenprijzen drukken op de betaalbaarheid van een koopwoning. Wij concluderen dat de Amerikaanse huizenmarkt ook de komende tijd blijft kwakkelen.

 

Concurrentie tussen banken laait op

Om hun marktaandeel in een krimpende markt te verdedigen versoepelen de banken nog steeds de kredietvoorwaarden. Dat geldt bij bedrijfskredieten, hypotheken en ook weer bij creditcards. Bij creditcards zagen we de afgelopen kwartalen het percentage wanbetalers oplopen wat banken juist strenger maakte. Blijkbaar is de verleiding om nu de regels weer te versoepelen toch te groot, veel kleinere banken offreren momenteel scherpere voorwaarden.

Soepeler kredietvoorwaarden in deze fase van een afnemende economische cyclus is een gevaarlijk spel. De kans op groter dan verwachte afschrijvingen door banken op leningen neemt onevenredig toe. Zeker als de rentecurve in de VS invers wordt waarbij de korte tweejaarsrente hoger is dan de lange tienjaarsrente. Banken geven aan de kredietvoorwaarden dan sterk te willen aanscherpen.

De aandelen in de Amerikaanse bankensector liepen gisteren stevige averij op. De komende nieuwe voorzitter van de House Financial Services Committee, de Republikeinse Maxine Waters, wil de voortgaande deregulering van de bankensector een halt toeroepen. Dat is negatief voor de sector, want meer regels betekent meer kosten en kapitaalbeslag.

 

Jack Horvest is investment specialist.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel