Afgenomen optimisme bij Amerikaanse aannemers geeft signaal af

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Afgenomen optimisme bij Amerikaanse aannemers geeft signaal af

Afgenomen optimisme bij Amerikaanse aannemers geeft signaal af

21 november 2018
Optimisme bij Amerikaanse ondernemers daalt licht, past bij dalende economische groei.

Optimisme bij Amerikaanse ondernemers daalt licht, past bij dalende economische groei.

 

In het kort:

  • Ondernemers verwachten oplopende inkoop- en verkoopprijzen in 2019
  • De grote vraag is of ondernemers hogere kosten daadwerkelijk doorberekenen aan afnemers
  • Amerikaanse huizenmarkt blijft grillig en wordt een extra aandachtspunt 

Amerikaanse ondernemers blijven positief over de economie, maar het aantal bedrijven dat groei van zijn activiteiten voorspelt daalde in oktober tot 38%. Zo blijkt uit de IHS Markit Business Outlook over oktober. Dit percentage is voldoende hoog, maar is wel het laagst sinds oktober 2017. Deze afname van het ondernemersvertrouwen past in het verwachte economische plaatje voor 2019: een economische groei die terugvalt tot rond de 2,5% op jaarbasis. Dat is goed genoeg, maar wel iets minder dan de geschatte 3,3% voor 2018. Welke problemen zien de ondernemers?

 

Oplopende kosten voor het komende jaar

Amerikaanse ondernemers zien drie ontwikkelingen die de verkoopprijzen opstuwen. De importtarieven die president Trump vanuit zijn handelspolitiek oplegt maken ingevoerde goederen duurder. Daarnaast zijn er tekorten aan materiaal en personeel bij toeleveranciers wat leidt tot leveringsproblemen.

Een volledige escalatie van de handelsoorlog met China betekent een kostenverhoging van $ 100 miljard. Het is nog maar de vraag of de pricing power van ondernemers zo sterk is dat ze de volledige kostenverhoging kunnen doorberekenen aan hun afnemers. Voorlopig blijft het erg rustig aan het verkoopprijzenfront, ondanks de stevig verhitte economie. Mogelijk moeten de producenten deels zelfs de hoger inputkosten voor lief nemen en dat geeft druk op hun winstmarge. Dit scenario wint aan geloof naarmate de economische groei afzwakt.

Wat betreft werkgelegenheid waren de ondernemers iets terughoudender. Die trekt aan, maar wel in een trager tempo. De ondernemers lieten wel weten dat ze de investeringen de komende maanden opvoeren. Ondernemers in de dienstensector zijn iets positiever gestemd dan fabrikanten.

 

Magere voorspelling voor Amerikaanse huizenmarkt

Het vertrouwen onder Amerikaanse aannemers zakte stevig door het ijs. De graadmeter hiervoor, de Housing Market Index (HMI) van de National Association of Home Builders, stond in november op 60 en dat is aanzienlijk onder de verwachte 67 indexpunten. Vooral de component 'geprojecteerde verkopen voor de komende zes maanden' ging hard onderuit. Amerikanen zijn terughoudender bij het kopen van een huis vanwege de oplopende rentelasten en stijgende huizenprijzen. Bij nieuwbouwwoningen zijn het vooral de hogere stichtingskosten (materialen en lonen) die de prijs stuwt.

De HMI-index is nauw gecorreleerd aan het consumentenvertrouwen (zie grafiek). Een indexdaling wordt vaak gevolgd door een dalend consumentenvertrouwen. Dat is voor ons reden om de HMI nauwlettender in de gaten te houden. De consumptie is de groeimotor van de Amerikaanse economie en die moet blijven draaien.  

Op een daling van het vertrouwen op de huizenmarkt volgt vaak een daling van consumentenvertrouwen

Correlatie tussen de NAHB-index (HMI- blauwe lijn) en het Amerikaanse  consumentenvertrouwen ( groene lijn) 

Bron: dshort.com

 

Jack Horvest is investment specialist.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel