Vooralsnog matige inflatiecijfers uit eurozone en VS

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Vooralsnog matige inflatiecijfers uit eurozone en VS

Vooralsnog matige inflatiecijfers uit eurozone en VS

01 oktober 2018
In zowel de eurozone als in de VS gaan loonstijgingen voor meer inflatie zorgen.

In zowel de eurozone als in de VS gaan loonstijgingen voor meer inflatie zorgen.

 

In het kort:

  • Kerninflatie eurozone valt terug tot 0,9% op jaarbasis in september
  • Ook de kerninflatie in de VS was met 2,0% gematigd in augustus   
  • Fed en ECB banken zetten dichtdraaien van de geldkraan door

De onverwachte daling van de kerninflatie in de eurozone van 1,0% tot 0,9% in september was een kleine teleurstelling (inflatie geschoond voor prijsstijgingen van energie en voeding). Analisten hadden een onveranderde stand voorzien. Prijzen van industriële goederen en diensten werden niet duurder in september.

Momenteel is er geen overtuigend bewijs voor de Europese centrale bank ECB om de geldkraan versneld dicht te draaien en daarbij de beleidsrente te verhogen. Toch zien we dat de loongroei in de eurozone in een versnellende opwaartse beweging zit wat de inflatie de komende tijd gaat opstuwen. Een kerninflatie van 1,5% medio 2019 achten wij realistisch. Dat zal de ECB munitie geven om de beleidsrente op te trekken vanaf de herfst 2019, mits de economie voldoende blijft groeien.

 

Geen bezwaar

In de Verenigde Staten bleef de kerninflatie in augustus onveranderd steken op 2,0%. Ook hier hadden economen een iets hogere stand voorzien. Verder waren de persoonlijke inkomens- en uitgavencijfers van de Amerikaanse burger solide. De reële consumptie groeide met 0,2% op maandbasis en dat is een prima cijfer. Wij denken dat over het derde kwartaal de Amerikaanse consumptiegroei op 3,5% op jaarbasis kan uitkomen.

De gemiddelde stijging van lonen/salarissen bedroeg in augustus 0,5% op jaarbasis, wat erg krachtig is. In de VS lijkt de krapte op de arbeidsmarkt meer en meer door te werken op de salarisniveaus. Voor de Fed de bevestiging om in de komende vier kwartalen ieder kwartaal de beleidsrente met 0,25% op te hogen. De tienjaarsrente in de VS kruipt de komende tijd langzaam hoger, mogelijk tot richting de 3,5%. Bij de verwachte aanhoudende economische groei hoeft deze geleidelijke rentestijging geen bezwaar te zijn voor de financiële markten.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel