Vermogensbeheer koopt Amerikaanse en Europese aandelen

Jan van de Ven - Van Lanschot
Jan van de Ven
Senior vermogensbeheerder
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Vermogensbeheer koopt Amerikaanse en Europese aandelen
grafiek staafdiagram stijgen

Vermogensbeheer koopt Amerikaanse en Europese aandelen

25 oktober 2018
Overdreven negatief sentiment rond aandelen biedt instapmoment, weging naar neutraal.

In het kort:

  • Vermogensbeheer koopt aandelen VS en Europa
  • Uitvoering in beheeroplossing 'Van het Huis' door Allocation Fund
  • Aandelenpositie terug van onderwogen naar neutraal

De afgelopen weken en maanden hebben op aandelenmarkten flinke correcties plaatsgevonden. In onze ogen is deze correctie een overreactie en we besluiten daarom in uw portefeuille de aandelenweging te verhogen. Hiermee is een eerste stap gezet. Mogelijk volgt bij verdere koersdaling, onder gelijkblijvende overige omstandigheden, een tweede stap.

Aandelen uit de eurozone staan zo’n 14% onder de piek van 2017, aandelen uit opkomende markten bijna 25%, terwijl Chinese aandelen bijna 50% onder hun piek uit 2015 noteren. Aandelen uit de VS hebben het de afgelopen jaren, en ook dit jaar, beter gedaan dan andere regio’s. Toch is ook in de VS de huidige correctie al opgelopen tot ruim 6%.

Er zijn genoeg zaken waarover beleggers zich zorgen maken: de handelsoorlog, Brexit, de Italiaanse begrotingsperikelen en minder stimulerend monetair beleid. Daarnaast ziet het er naar uit dat de economische en winstgroei gaat afnemen. Deze angst dat groei en winsten gepiekt hebben is duidelijk terug te zien in het cijferseizoen over het derde kwartaal. In de VS zijn de winstcijfers tot nu toe goed. De winstgroei is stevig en vaak boven verwachting. Ook de omzetgroei is over het geheel genomen boven verwachting.

Maar beleggers kijken vooral naar de vooruitzichten die bedrijven afgeven. Als daar ook maar een beetje voorzichtigheid of twijfel in zit, wordt dit hard afgestraft. In Europa zijn de winstcijfers minder sterk, maar lagen de verwachtingen ook beduidend lager.

Economieën draaien goed, recessie nog niet in zicht

Economische indicatoren uit de VS zijn over het algemeen sterk. Als de fiscale stimulans afneemt en de Fed het beleid van renteverhogingen en balansafbouw doorzet, dan zal het groeitempo afnemen. Een recessie is volgens ons echter nog niet in zicht. We zien de economische cyclus in de VS dan ook als positief. In Europa, Japan en opkomende markten hebben we een neutrale visie op de cyclus. Er is vertraging zichtbaar, maar vooral in Europa komt dit na sterke groei in 2017. In China draaien de autoriteiten langzaam van een beleid gericht op het afbouwen van schulden naar een stimulerend beleid.
 

We maken gebruik van het negatieve beleggerssentiment

We vinden dat aandelen te hard worden afgestraft. De beslissing om, tegen het negatieve beleggerssentiment in, te kopen is een tijdje terug al in opkomende markten gemaakt. We gaan dit nu ook doorvoeren in geïndustrialiseerde landen. In Allocation Fund, alleen beschikbaar voor de beheeroplossing ‘Van het Huis’ kopen we 2% aandelen. Verdeeld over de VS en Europa. Dit gaat ten koste van liquiditeiten. Met de transactie is de portefeuille nu weer neutraal gepositioneerd in aandelen.

Jan van de Ven - Van Lanschot
Jan van de Ven
Senior vermogensbeheerder

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel