Tijdelijke terugval groei economie eurozone

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Tijdelijke terugval groei economie eurozone

Tijdelijke terugval groei economie eurozone

31 oktober 2018
Economische groei in derde kwartaal stelde teleur, maar wij zien dat als een incident.

Economische groei in derde kwartaal stelde teleur, maar wij zien dat als een incident.

 

In het kort:

  • Beterschap voor groei in vierde kwartaal
  • Sentiment bij consumenten en producenten wijst op gematigde economische groei
  • Geen economische groei meer in Italië, begrotingsdiscussie wordt daarmee lastiger

De economische groei in de eurozone over het derde kwartaal bedroeg 0,2% op kwartaalbasis. Dat was aanzienlijk lager dan 0,4% in de twee eerdere kwartalen van 2018. Economen rekenden voor de laatste drie maanden wederom op een groei van 0,4%. Een pittige teleurstelling dus. Rekenen we alle groeiprestaties door op jaarbasis dan zitten we nu op 1,7% en daarmee voldoet de euorzone-economie niet aan de prognose van de Europese Centrale Bank (ECB) van 2,0%.

 

Economie op de glijbaan

De macro-economische cijfers uit de eurozone zitten al enige maanden op de glijbaan. Het gaat niet hard maar elke keer een beetje verder omlaag. De 'val' van de groei in het derde kwartaal dichten we deels toe aan incidenten. De gewijzigde emissienormen heeft de auto-industrieën in Duitsland en Frankrijk flink productie gekost. Volkswagen meldde dinsdag dat de marktomstandigheden in de automobielsector in het vierde kwartaal normaliseren. Ook het ongebruikelijke zeer warme zomerweer kostte consumptie omdat er minder werd gewinkeld en er geen trek was in winterspullen. Wij denken dat het economisch zwakke derde kwartaal een incident is.     

De Europese Sentimentsindicator (ESI-index), die het vertrouwen van producenten en consumenten in de economie meet, liet over oktober een verslechtering zien tot 109,8 punten. Dat is de laagste stand in de afgelopen 1,5 jaar. Toch vertaalt deze stand zich naar een economisch groeitempo van rond de 2,0% op jaarbasis. Ook andere economische indicatoren uit de eurozone wijzen nog op een groeitempo van rond of tegen die 2,0%. Positief is dat de economische groei relatief goed bestand lijkt te zijn tegen onrust op financiële markten en politiek geweld.

 

Alle ballen op de consument

 

We zagen in oktober het vertrouwen bij consumenten licht aantrekken ondanks de turbulentie op de financiële markten met dalende aandelenkoersen. Wij voorzien dat de consumptiegroei licht kan aantrekken tot een tempo van iets meer dan 2% op jaarbasis. De licht oplopende lonen, aanhoudende banengroei in de regio en de aanhoudend sterke kredietvraag van de private sector door de gunstige financiële condities ondersteunen die consumptie. Daarin komt weinig verandering en houdt de economische groei voldoende op peil. Het is alle ballen op de consument.

 

Italiaanse economie stagneert

De economische groei in Italië bedroeg over het afgelopen kwartaal 0,0%, wat de verwachte economische groei voor 2018 zo rond de 1,0% zal doen uitkomen. Voor 2019 voorzien de Italianen zelf een onrealistische groei van 1,5% en dat in een wereldeconomie die wat gas terugneemt. Dat is al de opmaat tot een veel groter dan vooralsnog geprojecteerd begrotingstekort. Het groeicijfer maakt de begrotingsdiscussie met de Europese Commissie niet gemakkelijker op. Een verder oplopende rente in Italië werkt alleen maar extra verlammend voor de economie en schaaft de groei nog verder af. Italië blijft een bron van zorg.

 

Jack Horvest is investment specialist.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel