Luc Aben stelt vast: beleggers hebben veel aan hun hoofd

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Luc Aben stelt vast beleggers hebben veel aan hun hoofd

Luc Aben stelt vast: beleggers hebben veel aan hun hoofd

29 oktober 2018
Maar beleggers moeten niet doorschieten in hun negatieve sentiment.

Maar beleggers moeten niet doorschieten in hun negatieve sentiment.

Er is voor beleggers momenteel kennelijk teveel onrust. Bedrijven komen met wisselende kwartaalcijfers, op wereldniveau speelt nog steeds de handelsoorlog, in Europa liggen er met de Brexit en de Italiaanse begroting enkele netelige politieke dossiers op tafel. Dat resulteerde in lagere aandelenmarkten. Beleggers hebben misschien wel veel aan hun hoofd, maar ze moeten niet doorschieten in hun negatieve sentiment. Dat is helemaal niet nodig naar onze mening.

 

Van fantastische naar goede bedrijfscijfers

Recente kwartaalcijfers van bedrijven lijken de aanstichters te zijn van terughoudendheid bij beleggers. Zijn die bedrijfscijfers dan zo matig? Nee, absoluut niet. Maar bedrijven die de afgelopen jaren de verwachtingen altijd ruim overtroffen en nu gewoon de prognoses halen zijn het haasje. Kwartaalcijfers die van great to good gaan zijn blijkbaar niet voldoende voor beleggers. Vanuit dit perspectief vinden wij de negatieve koersreacties overdreven. Wij zijn te verwend.

Een bijkomend punt bij de koerscorrecties is, dat niet alleen de mindere goden maar ook uitstekend presterende bedrijven de kous op de kop krijgen. Dat is niet reëel, maar het bevestigt wel de negatieve stemming onder beleggers. Overigens biedt deze negatieve trend ruimte om posities te roteren, zoals Van Lanschot heeft gedaan.

Wij zien geen fundamentele verslechtering van de economische data. Samen met de voldoende goede bedrijfscijfers en het overdreven negatieve sentiment onder beleggers was dat voor ons reden om de aandelenpositie in onze modelportefeuilles licht op te hogen van onderwogen naar neutraal afgelopen week.

 

Macro-economische agenda: een volle bak data

Er staan deze week tal van belangrijke economische data op de agenda. Gematigde inflatiecijfers en een stabilisatie van de economische groei in de eurozone en China kunnen meehelpen om de rust te laten terugkeren bij beleggers. In de Verenigde Staten groeit en bloeit de economie naar behoren. De eerste inschatting van de economische groei over het derde kwartaal lag op 3,5%, dat is zeer behoorlijk en waarbij vooral de consument de knip trok. 

In de VS staan de inflatiecijfers over september op de rol. De kerninflatie van de persoonlijke uitgaven, de favoriete inflatiemaatstaf van de Fed, zal volgens economen 1,9% op jaarbasis bedragen. Geen dermate hoog cijfer om ons direct zorgen te maken over een sterk oplopende inflatie. In het kielzog van de inflatiecijfers worden ook de cijfers over het persoonlijke inkomen en bestedingen van de Amerikanen gepubliceerd. De verwachting is dat beiden met een stevige 0,4% op maandbasis gegroeid zijn in september. Dat blijft de consumptie ondersteunen.

Op vrijdag komen de belangrijke banencijfers over oktober naar buiten in de VS. De verwachte creatie van 193 duizend nieuwe banen zal aan de verwachtingen voldoen. Een cijfer tussen de 150 en 200 duizend wijst op een voortgaande banengroei. In september kwamen er 134 duizend banen bij en dat wat beduidend lager dan de verwachting. Orkaan Florence was de boosdoener.  

 

Voortsukkelende trend in eurozone

Een nieuwe indicatie van het economisch sentiment en een voorspelling van de economische groei in het derde kwartaal in de eurozone komt dinsdag. Dat zullen naar onze verwachting cijfers zijn die wijzen op een voortsukkelende tot licht afbrokkelende trend. De toename van het bruto nationaal product in de eurozone zal in het derde kwartaal uitkomen op 0,4%. Daarmee krijgt de eurozone het lastiger om de voor 2018 beoogde economische groei van 2,0% te behalen. Toch is dat geen halszaak, met een groei van 1,5% of meer presteert de eurozone nog steeds het langetermijnpotentieel.

Woensdag hopen we op stabiliserende inkoopmanagersindices uit China. Het Nationale bureau voor de Statistiek (NBS) komt met de oktobercijfers. Gezien de snelheid waarmee de Chinezen de monetaire en fiscale stimuleringen doorvoeren, is niet iedereen gerust op de economische voortgang in China. Wij denken dat omvangrijke stimuleringen de economie de komende maanden voorzien van de nodige steun en daarmee zorgen voor een groei-stabilisatie.

 

Belangrijke macro-economische publicaties

Van 29 oktober tot

en met 2 november

Publicatiedag

Regio/land

Publicatie van

Periode

Consensus

Maandag

VS

CPE-inflatie YoY

Sept

2,0%

 

 

Persoonlijke bestedingen MoM

Sept

0,4%

 

 

Persoonlijk inkomen MoM

Sept

0,4%

Dinsdag

Eurozone

ESI-index

Okt

110

 

 

BNP-groei  (1ste schatting) MoM

Q3

0,4%

Woensdag

Eurozone

CPI kerninflatie YoY

Okt

1,1%

 

China

Officiële NBS PMI Services

Okt

54,6

 

 

Officiële NBS  PMI Manufacturing

Okt

50, 0

Donderdag

VS

Loonkosten per eenheid product

Q3

1,1%

 

 

ISM Manufacturing

Okt

59,0

Vrijdag

VS

Banengroei

Okt

193.000

 

 

Werkloosheid

Okt

 

3,7%

 

 

Luc Aben is hoofdeconoom bij Van Lanschot.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel