Gematigde inflatiecijfers stellen gerust

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Gematigde inflatiecijfers stellen gerust

Gematigde inflatiecijfers stellen gerust

16 oktober 2018
Inflatiecijfers in de VS, China en Europa geven aandelenbeleggers een fijn gevoel.

Inflatiecijfers in de VS, China en Europa geven aandelenbeleggers een fijn gevoel.

 

In het kort:

  • Angst voor sterk oplopende inflatie VS ongegrond
  • Minder sterke stijgende Chinese producentenprijzen wijzen op afzwakking groei
  • ECB ziet loonstijgingen versneld doorkomen, dat duwt inflatie in goede richting

De kerninflatie in de Verenigde Staten steeg in september met 0,1% op maandbasis (prijsstijging exclusief volatiele componenten als energie en voeding). Kijken we terug naar de afgelopen drie maanden dan stijgen de consumentenprijzen met slechts 1,8% op jaarbasis. Van deze gematigde inflatiecijfers worden we niet zenuwachtig.

Voor diensten moesten de Amerikaanse consumenten duidelijk meer betalen. Huren en medische verzorging stegen met 0,2% op maandbasis. Juist in deze hoek schuilt het 'inflatiegevaar'. Wij denken dat de kerninflatie door de duurdere diensten iets boven de 2,0% kan uitstijgen. Dat is niet spectaculair en blijft keurig in lijn met de doelstelling van de Amerikaanse centrale bank Fed.

De inflatie inclusief volatiele energieprijzen viel in september terug tot 2,3% op jaarbasis. Dat kwam vooral door vooral lagere gasprijzen. Wij gaan er vanuit dat dit inflatiecijfer de komende tijd daalt, omdat de sterke olieprijsstijgingen van eind vorig jaar buiten de statistieken vallen. Ook ‘optisch’ komt dan het inflatieplaatje in de VS beter voor de dag.

Ondanks de beperkte inflatie verhoogt de Amerikaanse centrale bank Fed momenteel de beleidsrente. Maar dat is preventief om oververhitting van de economie tegen te gaan. En de bank behoudt voldoende ruimte om de Amerikaanse economie te prikkelen door de beleidsrente te verlagen, indien nodig. Bijvoorbeeld bij een vertraging van de economische groei of bij meer turbulentie op de aandelenmarkten.

 

Chinese prijsontwikkeling wijst op afzwakkende economie

De Chinese producentenprijzen lieten in september voor de derde maand op rij een daling zien. Dat wijst op een zwakkere economische groei. Op jaarbasis liepen de Chinese fabrieksprijzen op met 3,6%, wat conform verwachting was. Ook voor de komende tijd voorzien wij een gematigd inflatiebeeld in China. Het land heeft overcapaciteit aan productiemiddelen en gaat daarnaast de economie extra stimuleren met meer kredietverlening en investeringen. Om van die extra producten af te komen neemt de prijsconcurrentie toe.

In China houdt en ‘neemt’ de centrale bank de ruimte om de economie monetair te stimuleren en daarmee de groei op peil te houden. De Chinese exportsector profiteert van de goedkopere yuan en op deze manier drukt China de mondiale prijzen. Hetzelfde plaatje gaat ook op voor diverse opkomende landen, waarvan de munten sterk zijn gedaald.

 

ECB is tevreden met inflatie-ontwikkeling

In de eurozone trekken de lonen versneld aan en dat wakkert de inflatie wat aan, stelde de Europese centrale bank ECB in haar notulen van de laatste beleidsvergadering. Maar wij zien dat de economie van de eurozone met genoeg politieke uitdagingen kampt die de groei bedreigen. Dat de inflatie wat aantrekt is wenselijk, maar die inflatie kookt niet direct over. In Europa maken we ons vooralsnog geen zorgen over inflatie en hogere beleidsrente. Wij denken dat de eerste beleidsrenteverhoging in euroland pas in het najaar van 2019 een feit zal zijn.

De gematigde ontwikkeling van de inflatie in de VS, China en Europa en de ruimte die centrale banken hebben om in te grijpen is een fijn gevoel voor aandelenbeleggers. Het is mede een reden voor Van Lanschot om niet al te negatief te zijn over aandelen.

 

Jack Horvest is investment specialist.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel