Fed houdt koers ondanks kritiek Witte Huis

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Fed houdt koers ondanks kritiek Witte Huis

Fed houdt koers ondanks kritiek Witte Huis

18 oktober 2018
Notulen laatste beleidsvergadering centrale bank wijzen op verdergaande renteverhogingen.

Notulen laatste beleidsvergadering centrale bank wijzen op verdergaande renteverhogingen.

 

In het kort:

  • Hogere beleidsrente gewenst om oververhitting economie te voorkomen
  • Mogelijk nog vier tot vijf rentestapjes in de pijplijn tot 2020, afhankelijk van de groei
  • Fed-beleid is overtuigend en geniet volle vertrouwen van financiële markten

De Amerikaanse centrale bank Fed gaat onverdroten door met het ophogen van de beleidsrente, ondanks kritiek van president Trump. Een hoger renteniveau is noodzakelijk voor een houdbare en voldoende groei van de Amerikaanse economie en beteugeling van de inflatie, meldt de Fed. De bank voorziet een mogelijke verhoging tot rond de 3,25%. De toevoeging in de notulen dat de Fed op termijn mogelijk een verkrappende geldpolitiek aanneemt, schoot even in het verkeerde keelgat bij beleggers. Maar dat is geen gamechanger. De tienjaarsrente in de VS schoot weer even door de 3,2%.   

De Fed zal de renterem niet al te hard willen intrappen, want de onzekerheden waarmee de Amerikaanse economie kampt zijn talrijk. De handelspolitiek van Trump heeft een behoorlijke negatieve impact op diverse sectoren, liet de Fed voorzichtig doorschemeren.

 

Goed op de bal

Wij stellen dat de Fed goed op de bal zit en nu meerdere malen heeft bevestigd een pro-actieve rol te willen spelen. Het monetaire beleid wordt daarbij direct gestuurd door actuele economische data en ontwikkelingen op financiële markten. Bij een afzwakkende economische groei of grote onrust op financiële markten grijpt de Fed actief in door opnieuw en vooral op tijd de economie te stimuleren. Op deze wijze kan een recessie worden voorkomen.

Wij juichen de alertheid van de Fed toe en Fed-baas Jerome Powell doet prima zijn werk. Daarmee verdient hij een stuk vertrouwen van de financiële markten, maar niet van het Witte Huis.

 

Jack Horvest is investment specialist.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel