Chinese economie gaat impulsen krijgen

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Chinese economie gaat impulsen krijgen

Chinese economie gaat impulsen krijgen

02 oktober 2018
De groei van de Chinese economie vertraagt, fiscale en monetaire stimulering komt er aan.

De groei van de Chinese economie vertraagt, fiscale en monetaire stimulering komt er aan.

 

In het kort:

 

  • Handelsoorlog met de VS eist zijn tol door zwakkere exporten
  • Meer monetaire en fiscale stimulering is positief voor aandelen
  • Chinese economie ondergaat een gecontroleerde zachte landing  

De Chinese industrie ondervindt een grotere dan verwachte vertraging van de groei. De vraag naar industriële producten voor zowel de binnenlandse als de exportmarkt verzwakte vorige maand. Dat vertellen de inkoopmanagersindexcijfers over september. Volgens het particuliere onderzoeksbureau Caixin daalde de groei van de nieuwe industriële exportorders met de grootste snelheid in de afgelopen twee jaar. Deze component daalt inmiddels al vier maanden.

De buitenlandse druk op de Chinese economie neemt toe. De handelsoorlog met de Verenigde Staten eist zijn tol en ook de lageren economische groei in tal van opkomende landen wordt meer voelbaar.

Wij voorzien voor de komende maanden een gecontroleerde zachte landing van de Chinese economie waarbij het groeitempo kan terugvallen naar 6,5% op jaarbasis. Monetaire en fiscale maatregelen van de Chinese overheid om de economie te prikkelen vinden wij positief. China heeft een minimale economische groei nodig van 6% om iedereen tevreden te houden. We zien bijvoorbeeld dat de component werkgelegenheid in de inkoopmanagersindexcijfer in de krimpfase is aanbeland.

 

Overgangsfase

Maatregelen om de Chinese economie aan te jagen zijn al in werking gezet of liggen op plank in Beijing. De focus bij de Chinese overheid ligt op het bevorderen van de consumptie (fiscale stimulering) en investeringen in de infrastructuur. In de belangrijke vastgoedmarkt zien we dat stimulering van de component ‘constructie’ de inkoopmanagersindexcijfers al een positief duwtje heeft gegeven vandaar het betere cijfer in de dienstenhoek.

Wij denken dat de Chinese centrale bank extra ruimte geeft om krediet te verstrekken. Daarvoor kan de bank het verplichte kasreservepercentage verlagen (percentage aan liquiditeiten dat banken moeten stallen bij de centrale bank voor hun bancaire kredietverlening). Hier zijn nog één of twee stappen te verwachten.

De kans op een verlaging van de beleidsrente neemt eveneens toe. De ruimte is aanwezig gezien de zwakke inflatiecijfers in China. Als laatste prikkel noemen wij een mogelijke daling van de Chinese munt. Een goedkope Chinese munt maakt de export van Chinese goederen goedkoper en compenseert zo voor de importtarieven. De Chinese munt kan mogelijk verzwakken van 6,8 stuks per dollar richting 7,2 stuks, hoewel Beijing niet zal toegeven dat het daarop aanstuurt. Een nadeel is dat diverse valuta van opkomende markten mogelijk mee dalen wat ongewenste effecten oplevert zoals een uitstroom van beleggingskapitaal en een duurder wordende import.

Stimulering van de Chinese economie ondersteunt ook de Chinese aandelenmarkt. Chinese aandelen zijn momenteel aantrekkelijk gewaardeerd.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel