Aandelenmarkten halen voet van gaspedaal

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Aandelenmarkten halen voet van gaspedaal

Aandelenmarkten halen voet van gaspedaal

11 oktober 2018
Geen fundamentele redenen om nu negatief te worden op aandelen.

Geen fundamentele redenen om nu negatief te worden op aandelen.

 

In het kort:

  • Verslechtering sentiment op Wall Street trekt aandelenmarkten omlaag
  • Geen reden voor directe paniek vanwege aanhoudend sterk fundament
  • Beleggingsbeleid ongewijzigd; licht onderwogen op aandelen.

De mondiale aandelenmarkten torsen al enige tijd een emmer vol onzekerheden met zich mee. En daar sprongen nu plots een aantal kikkers uit. En dat feit werd aangegrepen voor een beurscorrectie.

Wij zien het als een gezonde correctie binnen een vermoeide aandelenmarkt. En denken dat de komende derdekwartaalcijfers, beginnen met de Amerikaanse grootbanken morgen, weer als koersaanjager kunnen fungeren de komende weken.

 

Redenen voor de aandelencorrectie

Het is moeilijk om directe schuldigen aan te wijzen voor de aandelencorrectie, maar de plots felle rentestijging op de Amerikaanse obligatiemarkt, is een verdachte. Die stijging was onverwachts en sneller dan voorzien en daar houden aandelenmarkten niet van. Wennen dus en dat geeft even deining. Overigens zien we de tienjaarsrente in de VS terugzakken van 3,23% gisteren naar 3,15% deze ochtend. Dat haalt weer wat druk van de ketel.

De aanleiding voor de bovengenoemde rentestijging is de visie van de Fed, die wil de beleidsrente mogelijk versneld verhogen om oververhitting van de economie te voorkomen. Dat is de juiste weg, maar niet voor president Trump. Hij betitelde de Fed als een verzameling 'gekken'. Trump kon met die uitspraak op weinig bijval rekenen. Maar ach, Trump is inmiddels geen ‘onbekende’ meer. 

Ook de aanhoudende escalatie van de handelsruzie tussen China en de VS schoot even in het verkeerde keelgat bij beleggers. De Amerikanen willen zich nu ook mengen in de Chinese valutapolitiek. De Chinese yuan is sinds medio juni, toen de handelsoorlog verhardde, circa 8% gedaald.

 

Fundamenteel geen veranderingen

De fundamentele beleggingscasus voor aandelen is in onze ogen onveranderd. De economische groei heeft mondiaal wel gepiekt maar blijft voldoende hoog om de aandelenmarkten te ondersteunen. De lichte groeiafvlakking in China wordt bestreden met extra monetaire en fiscale stimulering, wat de komende maanden meer tractie krijgt in de economie.

Voor wat betreft de bedrijfscijfers zijn we positief, zowel in de VS als Europa groeien de winsten naar behoren. Wij gaan ervan uit dat de komende bedrijfscijfers over het derde kwartaal dit beeld bevestigen en dat zou de aandacht van beleggers kunnen verleggen naar het goede omgevingsklimaat voor aandelen.

 

Zoals wij eerder schreven moeten beleggers rekenen op meer turbulentie de komende tijd, dat is nu eenmaal een feit. Dat vergt actiever beleid met meer koop- en verkoopmomenten. Wij houden onze lichte onderweging in aandelen ongewijzigd op dit moment.

 

Jack Horvest is investment specialist.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel