Nieuwe ronde in tarievengevecht VS en China

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Nieuwe ronde in tarievengevecht VS en China

Nieuwe ronde in tarievengevecht VS en China

18 september 2018
Financiële markten reageren nauwelijks, escalatie doet risicos wereldeconomie toenemen.

Financiële markten reageren nauwelijks, escalatie doet risico’s wereldeconomie toenemen.

 

In het kort:

  • 10% importheffing over $ 200 miljard aan Chinese goederen

  • Tegenmaatregelen China nog niet bekend

  • Wij denken dat Trump de harde lijn aanhoudt, zeker tot aan november.

    

Dat een daadwerkelijke dreiging van Trump wordt omgezet naar een harde maatregel, zijn we inmiddels gewend. Daar schrikken financiële markten niet meer van. Ergo, er was zelfs al direct gerekend op 25% importheffing op deze $ 200 miljard aan goederen. De Chinese aandelenmarkten lieten zelfs een klein herstel zien van 2%. Overigens als er met de Chinezen niet voldoende onderhandelingsresultaat wordt geboekt, gaat het 10%-tarief omhoog naar 25% per 1 januari 2019.  

 

Tegenzet China is onbekend, escalatie dreigt

De Chinezen kunnen de stap niet pareren door importheffingen op Amerikaanse goederen te heffen, want de Chinese importen bedragen slechts $ 130 miljard. Maar een tegenzet komt er zeker, dat is vanuit Chinese zijde bevestigd. Trump zal op zijn beurt dan nogmaals voor $ 267 miljard aan importheffingen aankondigen. Een verdere escalatie dreigt dan vervolgens.   

 

Het wordt menens…

De bedragen van Chinese goederen met importheffingen worden groter en dat wordt voelbaarder in de economieën van beide landen. De analisten van Citigroup becijferen dat de economische groei van China zelfs met 1 procentpunt kan inzakken als de bovengenoemde $ 200 miljard tegen 25% wordt belast. Aan de andere kant gaan de Amerikaanse consumenten merken dat producten duurder worden. De eerder dit jaar ingestelde importheffing op wasmachines in de VS zorgde voor een prijsstijging van 16%. Dat kan de consumptie remmen. Overigens stijgen door deze Chinese maatregelen de totale importkosten voor de VS met 1,6%, en dat is te overzien.      

 

Wij denken dat Trump de harde lijn zal aanhouden, zeker tot aan de verkiezingen van november. Hopelijk dat daarna de harde retoriek zal afnemen. Bij een verdere escalatie is een lager groeitempo voor de wereldeconomie onvermijdelijk.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel