Luc Aben wijst op politieke zelfmoord en gezichtsverlies in handelsconflict

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Luc Aben wijst op politieke zelfmoord en gezichtsverlies in handelsconflict

Luc Aben wijst op politieke zelfmoord en gezichtsverlies in handelsconflict

03 september 2018
Toegeven aan wensen van Trump schaadt politieke carrières in Canada en China.

Toegeven aan wensen van Trump schaadt politieke carrières in Canada en China.

 

De internationale handelsspanningen blijven in het middelpunt van de belangstelling staan. Even was er begin vorige week sprake van ontspanning. De onderhandelaars van de Verenigde Staten en Mexico kwamen tot een akkoord over een deel van het NAFTA-raamwerk. Optimisten zien dat als een ‘bewijs’ dat Trump wel degelijk bereid is tot compromissen. Toch blijven er nog heel wat onduidelijkheden.

Zo moet het akkoord nog goedgekeurd worden door het Amerikaanse Congres. De vraag is wanneer dat gebeurt. Begin november staan immers verkiezingen op de agenda. Het gehele Huis van Afgevaardigden moet worden herkozen, net als een derde deel van de Senaat. Los van de onduidelijke agendatechnische situatie die dit met zich meebrengt, is er ook de vraag wat er gebeurt mochten de Democraten in één van beide kamers de meerderheid heroveren? Gaan die Trump zomaar een cadeau geven door zijn deal vlotjes te laten passeren?

 

Wat doet Canada?

Naast de Amerikaanse congresverkiezingen is er nog een andere hindernis die goedkeuring van de Amerikaans-Mexicaanse handelsovereenkomst in de weg staat. NAFTA is een vrijhandelsakkoord uit de jaren negentig tussen de VS, Mexico en Canada. Drie landen, en geen twee. Kan de overkomst eenzijdig worden aangepast op basis van nieuwe afspraken tussen twee van de drie ondertekenaars? Ook Republikeinse congresleden stellen zich deze vraag.

Trump zet Canada onder druk om aan te sluiten bij de Amerikaans-Mexicaanse afspraken. Maar het is verre van een uitgemaakte zaak of dit zal lukken. Tussen de VS en Mexico ging het vooral over auto’s. Bij Canada gaan de harde noten ook over landbouw. De Canadezen schermen hun landbouw sterk af. Hieraan toegeven is politieke zelfmoord voor Canadese politici. Het blijft dus afwachten hoe een en ander verder zal uitdraaien. Woensdag worden de gesprekken hervat.

 

Trump blijft uithalen naar Europa en China

President Trump haalde opnieuw uit naar de eurozone, de Wereldhandelsorganisatie en China. Eind deze week zou hij bijkomende heffingen willen invoeren op 200 miljard dollar aan ingevoerde Chinese producten. Dat is een forse verdere escalatie van het handelsconflict. Een oplossing is niet meteen in zicht want er lopen momenteel geen onderhandelingen. Daar komt bij dat er steeds meer signalen zijn dat de kern van de zaak niet over handel gaat. De VS willen de economische en technologische opmars van China vertragen. Voor de Chinese president Xi Jinping betekent het politiek gezichtsverlies als hij hieraan toegeeft. 

De verschillende handelsdossiers zullen beleggers nog wel enige tijd beroeren. Er is een aanhoudende kans op forse tussentijdse volatiliteit en snelle afwisseling van optimistische en pessimistische beursdagen.

 

Macro-economische agenda

Gelukkig blijven de Amerikaanse economische cijfers redelijk doorkomen. De ISM-indices voor de industrie en de dienstensector zijn deze week opnieuw belangrijke barometers voor de Amerikaanse economische temperatuur. Zij geven het vertrouwen in de economie van inkoopmanagers weer. Hoewel deze cijfers iets lager kunnen liggen dan de vorige maand, is er geen reden om te veronderstellen dat de Amerikaanse ondernemer plots humeurig zou zijn geworden.

Ook het Amerikaanse arbeidsmarktrapport zal een aanhoudend zonnig economisch klimaat laten zien. De uurlonen (en dus de inflatiedruk) zullen niet al te fors oplopen, zodat de Amerikaanse centrale bank Federal Reserve bij zijn plannen kan blijven om geleidelijk de beleidsrente op te trekken. Zonder hierbij een versnelling hoger te moeten schakelen.   

Wordt de Europese consument zuiniger?

In Europa is het deze week vooral uitkijken naar de detailhandelsverkopen over de maand juli. Het consumentenvertrouwen lijkt de laatste tijd wat af te brokkelen. Mocht deze trend doorzetten en leiden tot een zuiniger aankoopgedrag, dan kan dat op enig moment vervelend worden voor het economische plaatje. Iets om in de gaten te houden.

Caixin publiceerde maandagochtend zijn PMI-cijfer voor de Chinese industrie. Traditioneel zijn de PMI’s van het private financieel persbureau Caixin meer betrouwbaar dan dezelfde cijfers door de overheid. Ze geven een beeld van het vertrouwen van inkoopmanagers in de Chinese economie.

Toch lag het verloop van de Caixin-index in lijn met het officiële cijfer dat vorige week al naar buiten kwam. De Chinese industriële PMI blijft net in de groeizone, maar tegelijk is er een waarschuwende vinger. De nieuwe orders vallen enigszins tegen. Dat kan erop wijzen, dat er zwakkere maanden voor de deur staan. We verwachten dat deze trend vanuit het beleid zal gecounterd worden met stimulerende maatregelen.

Woensdag krijgen we een beeld over het ondernemersvertrouwen in de Chinese dienstensector met de Caixin Services PMI.

 

 

Lees ook deze artikelen over macro-economische ontwikkelingen:

 

 

Luc Aben is hoofdeconoom bij Van Lanschot.

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel