Fed begeeft zich op glad ijs

Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Fed begeeft zich op glad ijs

Fed begeeft zich op glad ijs

27 september 2018
Mogelijk vier rentestappen tot eind 2019, risico's economische groei nemen toe.

Mogelijk vier rentestappen tot eind 2019, risico's economische groei nemen toe.

 

In het kort:

 

  • Beleidsrente Fed met 0,25% verhoogd

  • Fed voorziet een hogere economische groei voor 2018 en 2019

  • Gevaren voor de economische groei nemen in onze ogen toe

 

Het agressievere Fed-beleid brengt meer risico's met zich mee voor de economische groei in 2019. Vooral de burger (en daarmee de consumptie) komt mogelijk meer in het gedrang door hogere rentelasten op termijn. Voorlopig nog geen zorgen, de arbeidsmarkt is uitzonderlijk sterk door de uitbundige economische groei die mogelijk dit kwartaal tegen de 3,5% op jaarbasis uitkomt

 

Fed verhoogt groeiprognose

Qua economische groei kruipt de Fed wat hoger in de boom, de projectie voor 2018 gaat omhoog van 2,8% naar 3,1%. Voor 2019 voorziet de Fed een expansie van 2,5%, waar men eerder uitging van 2,4%. In 2021 zakt de groei terug naar 1,8% op jaarbasis, conform de langetermijnverwachting van de Fed.

De renteverhoging van 0,25% door de Fed gisteravond was een voldongen feit. Maar de stevige  taal in de toelichting van de Fed was andere koek. De beleidsrenteprojectie van de Fed-leden, de beroemde bollengrafiek, wees een stand aan van 3,13% voor eind 2019. Vanaf de huidige nieuwe range van 2,00% tot 2,25% betekent dat nog eens vier renteverhogingen. En dat is er zeker één meer dan de markt verwacht.

 

Beleidsrenteverwachtingen voor de VS voor komende jaren

Bron: Bloomberg, Wall Street Journal, Fed en Capital Economics

 

 

Opvallende uitspraken van Fed-baas Jerome Powell 

De reden voor de renteverhoging is uiteraard om oververhitting tegen te gaan, maar Powell ziet momenteel de inflatie niet echt significant aantrekken in de VS. Op de vraag wat de Fed kan bewegen om de beleidsrente weer te verlagen antwoordde Powell: “een economische groeivertraging of een sterke correctie van de aandelenmarkt”. Kortom, het dichtdraaien van de geldkraan door renteverhogingen is duidelijk gericht om nu munitie te vergaren om de economie op te peppen bij een vertraging. En niet zozeer om een gierende inflatie te bestrijden.

Dat is een goed en verstandig signaal richting de financiële markten; de Fed staat klaar om in te grijpen als het misgaat.

 

Fed op glad ijs, koopkracht burger onder vuur

Minder gerust zijn we over de effecten van (komende) renteverhogingen voor de burger. De impact hiervan op burgers is groot, vooralsnog werden renteverhogingen gecompenseerd door de aantrekkende arbeidsmarkt (meer banen en hogere lonen) en belastingvoordelen. Die balans dreigt te worden verstoord. Hogere rentestanden maken nu al dat huizen minder goed betaalbaar zijn en dat vormt een bedreiging voor de huizenmarkt. Bovendien torsen veel Amerikanen (wederom) grote schulden met zich mee en dat leidt tot hogere lasten. Een verdere oplopende algemene inflatie en een stijgende olieprijs vreten de koopkracht eveneens aan. De gevaren voor de economische groei nemen in onze ogen toe in het voorjaar/zomer van 2019.  

 

Jack Horvest is investment specialist.

 

 

 

Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel