Amerikaanse consument houdt volop vertrouwen

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Amerikaanse consument houdt volop vertrouwen

Amerikaanse consument houdt volop vertrouwen

17 september 2018
Consumptie stuwt wederom de sterke Amerikaanse economische groei in het derde kwartaal.

Consumptie stuwt wederom de sterke Amerikaanse economische groei in het derde kwartaal.

 

In het kort: 

  • Groei Amerikaanse economie blijft langer op een ‘hoog’ niveau
  • Nogmaals bevestiging voor de Fed voor verdere renteverhoging(en)
  • Wij voorzien vertraging groei Amerikaanse economie in 2019

 

De economische groei in de Verenigde Staten kan over het derde kwartaal positiever uitpakken dan de gemiddelde 3,1% op jaarbasis die economen verwachten. De groei gaat mogelijk richting de 3,5%. Reden is de consumptiegroei die voor grofweg twee derde de economische groei bepaalt en langer op een hoog niveau blijft. De mogelijke 3,5% op jaarbasis over het derde kwartaal is slechts fractioneel lager dan de uitzonderlijk hoge 3,8% consumptiestijging over het tweede kwartaal. Dat ondersteunt de aandelenmarkten in de VS en geeft munitie voor de Fed om door te gaan met renteverhogingen.

 

Consumentenvertrouwen herstelt sterk

De ijzersterke arbeidsmarkt in de VS leidde in september tot een hernieuwde stijging van het Amerikaanse consumentenvertrouwen. De graadmeter University of Michigan vertrouwensindex benadert met een stand van 100,8 punten bijna de eerdere piek van 101,4 punten in maart dit jaar. De positieve trend op de arbeidsmarkt zal naar verwachting ook de komende maanden de consumptie in de VS blijven aanjagen. Maar ook de goed presterende aandelenmarkt, stijgende huizenprijzen en relatief stabiele olieprijzen beïnvloeden de stemming van de consumenten positief. De door consumenten voorziene inflatie voor de komende vijf jaar viel terug naar 2,4% op jaarbasis. De consument rekent erop, dat zijn koopkracht minder hard wordt aangetast door stijgende prijzen.

 

Beperkte stijging detailhandelsverkopen augustus

De detailhandelsverkopen (de zogenoemde control sales die zijn geschoond voor volatiele zaken als auto's, benzine en bouwmaterialen) stegen in augustus met 0,1% op maandbasis. Dat was magertjes en werd mede gedreven door zwakke kledingverkopen. Echter positief was dat eerdere gemelde stijgingen van de control sales over juni en juli een stevige opwaartse herziening kregen. Op een driemaands basis waren de verkopen in juni, juli en augustus zelfs 5,4% hoger dan in de voorafgaande drie maanden.

 

Wij gaan ervan uit dat de consumptie in de VS (en daarmee de groei van de Amerikaanse economie) begin 2019 gaat vertragen van rond de 3,0% in 2018 tot mogelijk 2,5% op jaarbasis in 2019. Reden zijn de uitgewerkte effecten van de belastingvoordelen. Overigens zal de economische groei voldoende hoog zijn op de aandelenmarkten te ondersteunen.  

 

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel