Vrije val Turkse lira trekt Europese banken omlaag

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Vrije val Turkse lira trekt Europese banken omlaag

Vrije val Turkse lira trekt Europese banken omlaag

10 augustus 2018
ECB is bezorgd over Unicredit, BBVA en BNP vanwege koersval Turkse munt.

ECB is bezorgd over Unicredit, BBVA en BNP vanwege koersval Turkse munt.  

In het kort:

  • Uitstaande bedrijfskredieten van banken aan Turkse bedrijven mogelijk in gevaar
  • Onzekerheid over welke banken en kredietomvang zorgt voor koersdalingen   
  • Exposure Europese banken in Turkije is behapbaar, rond de € 140 miljard
  • Vandaag geeft Erdogan waarschijnlijk toelichting op de ontstane situatie

 

Buigen of barsten dat zijn de keuzes. Een ander monetair beleid of een verdere val van de munt.

De Turkse economie en valuta komen steeds meer in het gedrang door de politieke situatie.  Het gerezen conflict met de VS is blijkbaar de spreekwoordelijke druppel geweest. Het land is afhankelijk van buitenlandse financiering en als Amerikaanse grootbanken mogelijk de kredietkraan dichtdraaien dan wordt het erg lastig. De tienjaarsrente op Turkse staatsleningen (in lira) tikte vanochtend de 20% aan. Ook het gevoerde monetaire en financiële beleid levert de nodige vraagtekens op in de financiële markten. Om de munt te beschermen en inflatie te matigen is verhoging van de beleidsrente door de centrale bank noodzakelijk. Keerzijde is dat rentelasten oplopen en de economische groei afremt. Dat is iets wat Erdogan niet van gediend is.

Terechte zorgen bij de ECB over de banken?

De ECB maakt zich zorgen over de verstrekte kredieten aan Turkse bedrijven. Hoe zijn deze verstrekt in lira of harde valuta? Is de lira afgedekt in dat geval? En door de forse daling van de lira en mogelijk inzakkende economie neemt het gevaar op wanbetaling toe. Legitieme vragen die we in perspectief moeten plaatsen.  In ieder geval gaan de koersen van Europese banken stevig lager deze ochtend.

De Spaanse bank BBVA heeft iets meer dan 10% van haar balanstotaal in Turkije uitgezet. Dat is vrij fors maar daardoor is het gevaar ook geconcentreerd. Grootbanken als ING (-2,9%) en BNP (-3,5%) hebben slechts een paar procent van het balanstotaal uitstaan in Turkije. Wij denken dat de koersreacties voor banken als BNP en ING overdreven zijn op basis van de exposure.

Escalatie van Turkije crisis geeft volatiliteit

De economische situatie in Turkije is vervelend. Het land is een grote handelspartner van de EU en een scherpe daling van de munt kan een rem zetten op de exporten naar het land, die is € 85 miljard groot op jaarbasis. Daarnaast is er een omvangrijke buitenlandse schuld, een mogelijke herstructurering daarvan betekent stevige koersverliezen voor beleggers. Obligaties van het land zijn daarbij ook flink vertegenwoordigd in obligatiefondsen van opkomende markten. Kortom, dit dossier kan voor aanhoudende volatiliteit zorgen de komende tijd op de financiële markten.   

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel