Positieve doorbraak VS en Mexico in handelsconflict, nu Canada nog

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Positieve doorbraak VS en Mexico in handelsconflict nu Canada nog

Positieve doorbraak VS en Mexico in handelsconflict, nu Canada nog

28 augustus 2018
Nog veel onbeantwoorde vragen bij voorlopig akoord, ogen nu gericht op Canada en China.

Nog veel onbeantwoorde vragen bij voorlopig akoord, ogen nu gericht op Canada en China.

 

In het kort:

  • Overeenkomst positief voor Amerikaanse auto-industrie
  • Zonder Canada is akkoord niet compleet
  • Deal is niet perse gunstig voor handelsvete met China

 

De eerste afdronk bij de financiële markten over het voorlopige handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en Mexico is positief. Amerika toonde bereidheid om tot compromissen te komen. En dat is al heel wat. Bij het akkoord met Mexico is de VS duidelijk de bovenliggende partij.

De tactiek van Trump om handelsverdragen te sluiten met individuele landen in plaats van machtsblokken zegeviert. Het voorlopige akkoord met Mexico betekent bijvoorbeeld dat 75% van de auto’s en auto-onderdelen die in Mexico worden gemaakt moet zijn gefabriceerd door werknemers die meer dan $ 16 per uur verdienen. Dat was 62,5% en de VS hadden ingezet op 85%.

Bij het vervullen van de loonconditie is de auto bij export van Mexico naar de VS vrijgesteld van importheffingen. Op deze manier wordt de VS als productieplaats aantrekkelijker en is produceren in het lageloonland Mexico duurder. Voor de Amerikaanse autofabrikanten als General Motors (+ 4,9%) en Ford (+3,2%) is het goed nieuws dat er geen importheffingen komen vanwege hun grote assemblagelijnen in Mexico.

 

Canada grote afwezige

De grote afwezige in de handelsdeal tussen de VS en Mexico is Canada. Dat land produceert juist veel auto-onderdelen voor Mexico die vervolgens in kant en klare voertuigen naar de VS verdwijnen. De deal is een aanzienlijke vooruitgang maar is nog niet compleet. Trump gaat nu Canada de duimschroeven aandraaien en dreigen met importheffingen op auto's die richting de VS gaan. Dat geeft Canada een stevige economische tik. Wat Trump onderliggend wil, is dat Canada zijn importheffingen op zuivelproducten verlaagt. Die zijn momenteel absurd hoog om eigen boeren te beschermen.

Zonder Canada is het akkoord op het Noord-Amerikaanse continent nog niet af. Onder het ‘voormalige’ NAFTA-verdrag bedroegen de handelsstromen meer dan $ 1.000 miljard op jaarbasis. Canada is daarbij een stevige partij, het is de tweede grootste handelspartner van de VS. Het zal bij Trump de eerste prioriteit zijn om het noordelijke buurland aan boord te krijgen.  

 

China is er ook nog

Door het positieve resultaat met Mexico is druk bij Trump om bij andere handelsdossiers te scoren beduidend afgenomen. Hij kan nu een succes melden. Daardoor kan het China-dossier en de bijbehorende harde lijn worden aangehouden, stellen analisten. Het is reëel dat de importheffingen op Chinese goederen ter grootte van $ 200 miljard in september gewoon doorgaan. En dat de Chinezen stevig zullen antwoorden met tegenmaatregelen. De handelsvete met China is duidelijk van een ander kaliber. 

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel