Mager economisch groeiresultaat voor eurozone

 1. Inspiratie
 2. Beleggen
 3. Mager economisch groeiresultaat voor eurozone

Mager economisch groeiresultaat voor eurozone

01 augustus 2018
De 0,3% kwartaalgroei voor eurozone-economie is teleurstellend

 

De 0,3% kwartaalgroei voor eurozone-economie is teleurstellend

In het kort:

 

 • Voortzetting van afzwakkende expansie in eurozone in tweede kwartaal

 • Stabilisatie tot licht herstel voorzien voor lopend kwartaal

 • Kerninflatie voor consument trekt licht aan in juli, maar blijft zwak

 • ECB verder in de verdediging, lange rente blijft laag.

   

  Ronduit teleurstellend was het groeicijfer voor de eurozone-economie voor het tweede kwartaal. Gehoopt was op enig herstel na het matige eerste kwartaal. Zwakte in Frankrijk, slechts 0,2% groei op kwartaalbasis en Spanje waar de economische expansie minderde tot het laagste niveau van de afgelopen vier jaar (0,6%).

   

  Hoe nu verder?

  Met het huidige groeitempo zitten we rond het lange termijngemiddelde van 1,5% op jaarbasis voor de eurozone. Dat is niet slecht maar wel aanzienlijk lager dan de 2,4% van vorig jaar! Wij voorzien een stabilisatie tot licht herstel van de groei in het lopende kwartaal. Een expansie van rond of tegen de 2% voor geheel 2018 is realistisch. De eerder afgegeven taxaties van economen en de ECB van rond de 2,2% voor 2018 zijn naar onze mening dus te optimistisch.

   

  De aanjager blijft de consument, die gelukkig krediethonger houdt. En de werkgelegenheid en lonen gematigd ziet oplopen. Dat houdt in ieder geval de consumptie op peil. Bijval kan komen van afnemende handelsspanningen in de wereld maar dat is een onzekere factor.

  Op het prijzenvlak zien we een licht stijgende trend. Maar het sprongetje van de consumentenprijzen (geschoond voor energie, voeding en genotsmiddelen) van 0,9% tot 1,1% op jaarbasis stelt nog niet veel voor. Nu China de exportmotor aanjaagt, zullen mondiaal de prijsniveaus worden gedrukt. Minder importinflatie dus voor de eurozone.

   

  ECB in het defensief

  De lagere groeitrend voor de eurozone en de gematigde inflatie nopen de ECB tot nog meer voorzichtigheid. Meer terugschroeven van het ruime monetaire beleid is niet gewenst. Een verhoging van de beleidsrentes door de ECB is de komende twaalf maanden dan ook niet te verwachten. Dat houdt ook de kapitaalmarktrente in de eurozone voorlopig laag. Wij denken dat de Duitse tienjaarsrente de komende tijd tussen de 0,3% en 0,7% zal schommelen (nu 0,45%).

   

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel