Italië koopt eigen obligaties

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Itali koopt eigen obligaties

Italië koopt eigen obligaties

07 augustus 2018
Italiaanse overheid drukt stijgende rente de kop in.

Italiaanse overheid drukt stijgende rente de kop in.

In het kort:

  • Budgetonderhandelingen van start

  • Italiaanse obligatierentes stijgen

  • Maar opkoop houdt stijging binnen de perken

 

Italië kocht begin augustus voor de derde keer sinds mei dit jaar eigen staatsobligaties met resterende looptijden tussen twee en vier jaar. Het totale bedrag dat het Italiaanse agentschap uit de markt haalde was € 950 miljoen. Het agentschap benadrukt dat de terugkoop past in haar normale patroon om kasstromen te spreiden. Maar het lijkt erop dat de actie is ondernomen om de stijgende obligatierentes in toom te houden.

Begrotingsonderhandelingen zorgen voor volatiliteit

De budgetonderhandelingen voor 2019 gingen vorige week namelijk van start. Beleggers maken zich zorgen over een oplopend begrotingstekort en schuldenpositie die hieruit voortkomen. En prompt gingen de Italiaanse obligatierentes dan ook weer omhoog. De tweejaarsrente steeg eind vorige week met bijna 0,4%-punt naar 1,4% en de tienjaarsrente noteerde weer boven de 3%. Dankzij de terugkoop daalde de tweejaars Italiaanse rente weer tot onder de 1%. En de tienjaarsrente ging in de slipstream mee omlaag.

De ontwikkeling van afgelopen week illustreert dat koersen van Italiaanse obligatieleningen komende onderhandelingstijd zeer beweeglijk zullen blijven. Dit is niet per se slecht. Stijgende Italiaanse obligatierentes, ofwel dalende koersen, geven politici het signaal dat ze de uitgaven niet onbeperkt kunnen opschroeven. Daarmee werkt de financiële markt dus disciplinerend en onverwachte opkoopacties van het Italiaanse agentschap zullen daar weinig aan veranderen.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel