Fed houdt rotsvast vertrouwen in Amerikaanse economie

 1. Inspiratie
 2. Beleggen
 3. Fed houdt rotsvast vertrouwen in Amerikaanse economie

Fed houdt rotsvast vertrouwen in Amerikaanse economie

02 augustus 2018
Kans op vier renteverhogingen voor de komende 12 maanden wint aan kracht.

Kans op vier renteverhogingen voor de komende 12 maanden wint aan kracht.

In het kort:

 

 • Fed is optimistischer over Amerikaanse economie

 • Inflatie blijft onder controle evenals de tienjaarsrente op Amerikaanse staatsleningen

 • Onderwerp 'handelsoorlog' heeft geen speciale aandacht bij de Fed

 • Bovenstaand 'goudlokje-scenario' ondersteunt de Amerikaanse aandelenmarkt

   

  Van de beleidsvergadering van de Fed werd weinig spektakel verwacht, maar het uitgegeven persbericht bood wel enig houvast over de ‘mindset’ van de Fed.

   

  Going ‘strong’

  De betere beoordeling van het Amerikaanse economische activiteitenniveau van 'solid' naar 'strong' door de Fed is zeldzaam te noemen. Het tempo van renteverhogingen blijft erin, is onze conclusie. Hierbij zal mogelijk ieder kwartaal een rentestapje van 0,25% worden gezet in de komende twaalf maanden. Eind 2019 zal volgens de Fed de beleidsrente liggen op of iets boven de 3%. Wij zijn iets minder ‘enthousiast’ en denken dat de Fed al eerder een halt zal moeten toeroepen aan renteverhogingen. Simpelweg omdat de groei van de Amerikaanse economie vertraagt in de eerste jaarhelft van 2019.

   

  De monetaire munitiekist voor de Fed moet voller komen om straks bij een economische afzwakking te kunnen stimuleren, is de Fed-gedachte. Ondanks een morrende Trump en de handelsonzekerheid op de achtergrond zet de Fed dit beleid door. Die handelsperikelen zijn nauwelijks een issue bij de Fed blijkt uit het persbericht.

   

  Mild gestemd over inflatie

  Opvallend mild is de Fed over de inflatie-ontwikkeling in de VS. Die ligt en blijft rond de 2% liggen de komende tijd. Dat terwijl er steeds meer indicaties opduiken die wijzen op een versnelling; hogere inputkosten bij fabrikanten, een verkrappende arbeidsmarkt en daarbij komt ook nog de onbekende impact van importheffingen. Wij vinden de Fed-aanname opmerkelijk en gewaagd. De combinatie van een voortgaande tamme inflatie en de bovengemiddelde economische groei is steeds moeilijker  met elkaar te rijmen in de VS. Meer inflatie of minder groei zijn de keuzes.      

   

  Beleggingscasus Amerikaanse aandelen blijft sterk

  Voldoende groei en een gematigde inflatie, dat is de ‘sweetspot’ voor aandelen. Het ondersteunt absoluut de beleggingscasus voor aandelen. De tienjaarsrente in de VS ligt vastgeklonken aan de 3% mede vanwege de tamme inflatie(verwachtingen). Een eventueel geleidelijk oplopen van de tienjaarsrente tot 3,5% -door een aanhoudend sterke economie- is behapbaar.

  De Amerikaanse groei is voldoende hoog maar mondiaal voorzien we in een aantal regio’s een zwakkere economische groei (China en eurzone). Dat zal uiteindelijk ook de VS gaan raken, alhoewel deze economie (en aandelenmarkt) het meest weerbaar is. De handelspolitiek van Trump is de grote onbekende in dit spel.    

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel