China voelt meer economische tegenwind

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. China voelt meer economische tegenwind

China voelt meer economische tegenwind

14 augustus 2018
Binnenlandse economie geraakt door afnemende groei van consumptie en investeringen

Binnenlandse economie geraakt door afnemende groei van consumptie en investeringen

In het kort:

  • Minder vertrouwen bij burgers en producenten heeft zijn uitwerking 
  • Opvallend herstel van de vastgoedsector
  • Lichte afkoeling van de Chinese economische groei verwacht
  • Sentiment voor aandelen opkomende markten blijft volatiel op korte termijn

De afgenomen kredietverlening aan de private sector drukt de Chinese economische groei. We zagen dat de Chinese investeringen slechts 3,0% groeiden in juli ten opzichte van een jaar eerder. In juni lag dit cijfer nog op 5,7%. Een stevige afname die direct aangeeft dat het onzekere ondernemersklimaat drukt op de economie. Een trend die vanwege de handelsvete aanhoudt, is onze mening. Vervelend want investeringen zijn nog steeds een belangrijke component voor de Chinese economische groei.

De groei van de industriële output kwam uit op 6,0% op jaarbasis in juli (6,3% verwacht). De sterk gestegen exportvraag mede aangewakkerd door de lagere yuan hield de boel nog redelijk op peil. Het aloude recept van exportgroei halen de Chinezen weer uit de kast, echter in het huidige tijdperk van protectionisme roept het meer weerstand op. Het is vooral de uitvoer naar opkomende landen die toeneemt. De vraag is - hoe houdbaar die trend is - gezien de toenemende economische tegenwind voor de opkomende landen. Wij rekenen op een afzwakking.

Chinese burger doet het kalmer aan

De Chinese detailhandelsverkopen groeiden in juli met 8,8% op jaarbasis en dat was licht onder de verwachting van economen (+ 9,1%). Ook hier zet de meer onzekere economische toekomst een rem op de consumptieve uitgaven. De creditcard wordt iets minder getrokken. Veel jongere chinezen zitten al tot over hun oren in de schuld.

Opvallend herstel in de vastgoedmarkt.

In juli stegen de verkopen en het in aanbouw genomen vastgoed. Lastig te verklaren maar de Chinese beleidsmakers kunnen de sector aanjagen door minder stringente kredietvoorwaarden.

Beleggingscasus opkomende markten blijft voorlopig volatiel

De Chinese economie heeft te lijden van het mindere vertrouwen bij ondernemers en consumenten. De fiscale en monetaire stimulering, lees belastingvoordelen, infrastructuurprojecten en meer kredietverlening, kan die trend deels ombuigen. De effecten hiervan zijn pas begin 2019 echt voelbaar. Wij voorzien dat de Chinese groei de komende tijd licht zal afkoelen. En dat hindert de beleggingscasus voor de opkomende markten op de korte termijn. Qua waardering zijn aandelen van opkomende martken aantrekkelijk echter het sentiment is uiterst volatiel.   

 

 

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel