China voelt beperkte impact van handelsvete

 1. Inspiratie
 2. Beleggen
 3. China voelt beperkte impact van handelsvete

China voelt beperkte impact van handelsvete

08 augustus 2018
Chinese exportgroei en 'kapitaalvlucht' waren meevallend in juli.

Chinese exportgroei en 'kapitaalvlucht' waren meevallend in juli.

 

In het kort:

 • Chinese valutareserves bleven onverwachts op peil in juli

 • Exportgroei was verrassend sterk

 • Wij voorzien meer tegenwind voor de Chinese economie de komende tijd

   

  De Chinese valutareserves stegen zelfs in juli met $ 6 miljard tot het lieve sommetje van $ 3.118 miljard. Gerekend was op een daling tot $ 3.100 miljard. De kapitaalvlucht bleef dus beperkt in juli, voor augustus zijn de voortekenen minder gunstig.

  De hogere valutareserves verraden dat de Chinese centrale bank ( (PBoC) in juli weinig actie heeft ondernomen om de waardedaling van de yuan tot stilstand te brengen. Anders waren de dollarreserves afgenomen vanwege (massaal) opgekochte yuans.

   

  Het klinkt weliswaar 'logisch' vanuit de Chinese overheid om een goedkopere valuta in te zetten in de handelsvete. Maar het is apart dat er een ongewoon grote bereidwilligheid bij de PBOC is om de munt zo snel te laten dalen in korte tijd, 7% ten opzichte van de dollar in nog geen twee maanden tijd.

  Snel acteren vermindert de kans op veel kapitaaluitstroom is mogelijk de motivatie bij de centrale bank.

  Een snelle daling van de Chinese valutareserves tot onder de $ 3.000  miljard grens zal economen zenuwachtiger maken. Nu is er weinig aan de hand dus, toch voorzien we dat de kapitaalvlucht zal aanzwellen in de lopende maand. De Chinese munt kan daarbij mogelijk zakken tot 7 stuks per Amerikaanse dollar.  Dat is een kritisch niveau.

   

Exportgroei China blijft sterk

De Chinese exportgroei bedroeg 12,2% jaar-op-jaar in juli, gerekend was op een terugval tot 10%. Op 6 juli is de eerste ronde van Amerikaanse importheffingen ingevoerd voor een tegenwaarde van $ 34 miljard aan Chinese goederen. De exporten naar de VS krompen hierdoor licht, echter dit manco werd gecompenseerd door meer exporten naar de rest van de wereld, lees opkomende markten. Daarbij geholpen door de lagere yuan. Wij verwachten dat de exportgroei de komende tijd afneemt door een licht afzwakkende wereldwijde economische groei en de impact van de Amerikaanse importheffingen.

 

De Chinese importgroei gaat meer last ondervinden van de afzwakkende binnenlandse vraag.  Minder investeringen zijn hierbij de boosdoener vooral in de vastgoedsector. De fiscale en monetaire stimulering vangt dit slechts gedeeltelijk op en met een vertraging.

 

Inflatie hoger in China?

De mogelijke invoering van importheffingen op $ 110 miljard aan Amerikaanse producten maakt het leven duurder voor de burger. Ook de gedaalde yuan, die de afgelopen twee maanden circa 5% minder waard werd (in importtermen),  levert mogelijk meer importinflatie op. Echter door de macht van de Chinese inkopers zal dit effect beperkt blijven door het bedingen van lagere prijzen. De verwachting is dat de importprijzen uiteindelijk met 5% stijgen. Dit zal uiteindelijk slechts zeer beperkt neerslaan bij de consument. De lage inflatieverwachtingen van 2,0% voor 2018 en 1,5% hoeven niet omhoog. Dat geeft aan dat vanuit de inflatie-optiek er voldoende ruimte is voor een expansiever monetair beleid.   

 

De Chinese economie schakelt de komende tijd voorzichtig een tandje lager. De wapens die de Chinese beleidsmakers hebben om de groei te stimuleren zijn bekend en worden desgewenst ingezet. Voldoende economische groei is absolute noodzaak voor China.   En daarvoor heeft het de middelen.

 

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel