Zwakkere start economie eurozone derde kwartaal

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Zwakkere start economie eurozone derde kwartaal

Zwakkere start economie eurozone derde kwartaal

25 juli 2018
Aantal 'nieuwe orders' en 'toekomstige productie' op laagste niveau sinds eind 2016.

Aantal 'nieuwe orders' en 'toekomstige productie' op laagste niveau sinds eind 2016.

 

In het kort:

  • Economie eurozone daalt harder dan verwacht
  • ECB moet een meer afwachtende houding aannemen
  • Uitstel van beleidsrenteverhogingen 

 

De samengestelde inkoopmanangersindex (PMI) voor de eurozone daalde in juli tot 54,3 punten. Dat is een tikkeltje lager dan op voorhand werd ingeschat. In juni stond de index nog op een stand van 54,9.

De economische groei van de eurozone ligt aan het begin van het derde kwartaal zo rond de 0,4% op kwartaalbasis. Dat is net boven het langetermijngroeipotentieel van 1,5% op jaarbasis gemeten..De economische groei blijft vooralsnog voldoende hoog om de Europese aandelenmarkten te ondersteunen. Wel nemen de risico’s toe, onder meer omdat de perspectieven voor de komende maanden matig zijn. In het PMI-cijfer bereikten de voorspellende componenten 'nieuwe orders' en 'toekomstige productie' het laagste niveau sinds eind 2016. De instroom van exportorders, die zouden moeten profiteren van de gunstige euro/dollarkoers, kregen een flinke knauw. De effecten van de handelsretoriek zijn voelbaar.

Vreemd genoeg presteert de Duitse economie in juli iets beter mede door het wegebben van de importheffing op Duitse auto's. Frankrijk liet een veertje. De economische groei van Zuid-Europese landen vertraagt het meest.

Matige perspectieven

De economische groei ontwikkelt zich niet zo positief als gehoopt. Ook zijn de perspectieven voor de komende maanden matig. Wij vinden dat de Europese centrale bank ECB zich nu gedeisd moet houden. Meer zalvende woorden over het monetaire beleid zijn er uit de mond van ECB-baas Draghi te verwachten. Nu is de verwachting dat pas in de tweede jaarhelft van 2019 de beleidsrente wordt opgetrokken en dan nog 'zeer geleidelijk'. Maar met de huidige ontwikkeling van de eurozone-economie voorzien wij dat die uitgangspunten meer en meer in gevaar komen.

 

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel