Visie op de geld- en kapitaalmarkt

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Visie op de geld- en kapitaalmarkt
Beleggen bij Van Lanschot

Visie op de geld- en kapitaalmarkt

Rentevisie
09 juli 2018
De verwachtingen van Van Lanschot voor de renteontwikkeling.

Geen renteverhoging binnen één jaar

De uitkomsten van de juni-vergadering van de ECB waren enigszins verrassend. ECB-president Draghi kondige aan om al vanaf 1 oktober 2018 het volume op te kopen obligaties terug te schroeven naar € 15 miljard. En het is de intentie om het opkopen met ingang van 2019 volledig te stoppen. Dit is in feite al een verkrapping ten opzichte van het huidige beleid. Daarnaast berichtte Mario Draghi echter dat de ECB de officiële beleidstarieven waarschijnlijk op zijn vroegst na de zomer van 2019 zal verhogen. En dan nog zeer geleidelijk.

Risico-aversie houdt aan

Onzekerheid over het opvoeren van de overheidsbestedingen door de nieuwe Italiaanse regering maakt beleggers terughoudend. Wij denken dat een (sterk) oplopend begrotingstekort in Italië uiteindelijk zelfs kan resulteren in een ratingverlaging door de kredietbeoordelaars. We verwachten dan ook dat beleggers tijdens de zomermaanden voorzichtig blijven met Italiaanse staatsobligaties.  

Het renteverschil tussen twee- en tienjaars Amerikaanse staatobligaties nam af naar 32 basispunten. Dit is het laagste niveau sinds augustus 2007. Een hogere twee- dan tienjaarsrente of inverse rentecurve wordt door beleggers vaak gezien als indicator voor een recessie. Zover is het nog niet, maar deze vervlakking van de rentecurve is dus wel iets om in de gaten te houden.

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
We gaan met onze persoonlijke werkwijze én een eigen assetmanager voor u aan de slag.