Fed uit bezorgdheid over koers VS in handelsdiscussie

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Fed uit bezorgdheid over koers VS in handelsdiscussie

Fed uit bezorgdheid over koers VS in handelsdiscussie

06 juli 2018
Wij verwachten een meer afwachtend monetair beleid van de Fed.

Wij verwachten een meer afwachtend monetair beleid van de Fed.

 

In het kort:

  • Amerikaanse bedrijven terughoudend in investeringen
  • Werkgelegenheid en consumptie Amerikanen grootste zorg
  • Fed spreekt gematigde taal, inflatie geen bedreiging
     

De Fed-notulen onthullen voor het eerst een bezorgdheid over de mogelijke negatieve effecten van de handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China. De Amerikaanse centrale bankiers zien meer signalen dat investeringen worden doorgeschoven of zelfs uitgesteld door bedrijven vanwege het handelsbeleid van Trump.

Een hapering in de investeringen is erg vervelend. Het verlies aan vertrouwen bij fabrikanten kan de arbeidsmarkt raken en zo overslaan naar consumenten. Een significant lagere banencreatie of zelfs ontslagen hebben direct impact op de consumptieve bestedingen. Bijna 80% van de Amerikanen leeft van salarisstrook naar salarisstrook en heefrt weinig financiële reserves. Een ander euvel van importheffingen zijn dat producten duurder worden en daardoor de koopkracht van burgers uithollen. Dat tast het vertrouwen van de Amerikaanse consument aan.

Arbeidsmarkt op een goudschaaltje

Signalen over de Amerikaanse arbeidsmarkt worden de komende tijd op een goudschaaltje gewogen. Om te beginnen vrijdagmiddag met het arbeidsmarktrapport over juni. De verwachting is dat er 200.000 nieuwe banen zijn bijgekomen en dat de lonen met 2,8% stijgen op jaarbasis.    

Tegen de onzekere achtergrond zijn de Fed-leden content over de huidige economische groei in de VS. Die zal de komende kwartalen wel wat temperen, maar is met een toename van 2,5% tot 3,0% op jaarbasis nog steeds hoog genoeg. De inflatie stijgt, maar dat is voor de Fed geen enkele reden tot zorg. Onze afdronk is dat de Fed een meer afwachtende houding aanneemt in zijn monetaire beleid. Overigens zitten er voor dit jaar nog wel een tweetal rentestapjes 

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel