Fase van gezond verstand lijkt voorbij in handelsconflict

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Fase van gezond verstand lijkt voorbij in handelsconflict

Fase van gezond verstand lijkt voorbij in handelsconflict

06 juli 2018
Reken op verhoogde volatiliteit op aandelenmarkten.

Reken op verhoogde volatiliteit op aandelenmarkten.

 

In het kort:

  • Trump schaalt handelsvete op naar oorlogsniveau
  • Het Chinese wapenarsenaal is divers en van zwaar kaliber
  • Beleggingscasus opkomende landen verder onder druk

 

Een opwaartse spiraal van allerlei importheffingen en handelsbelemmerende maatregelen is een steeds waarschijnlijker scenario in de vete tussen de Verenigde Staten en China. President Trump moet spierballen tonen voor de Amerikaanse congresverkiezingen in november en de Chinese president Xi Jinping laat zich niet intimideren. Waar wij er eerder nog vanuit gingen dat gezond verstand zou prevaleren, lijkt dat nu niet meer het geval. 

De tot nu toe genomen importmaatregelen verstoren de economische groei in beide landen nauwelijks, daarvoor is hun omvang te minimaal. Hooguit krijgen specifieke sectoren het lastiger, zoals bijvoorbeeld de Amerikaanse landbouw. De financiële markten reageren vooralsnog gelaten maar het voorslepende handelsdossier met bijhorende retoriek blijft de komende tijd een blok aan het beleggersbeen. De onzekerheid op financiële markten neemt zienderogen toe. Beter dan verwachte tweedekwartaalresultaten van bedrijven bieden mogelijk tegenwicht.

Nucleaire bom in handelsoorlog

De VS importeert meer uit China en dan andersom en daarom wordt China harder geraakt door – Amerikaanse – invoerheffingen. Maar er bestaat geen twijfel over dat de Chinezen zullen terugvechten. Ze gaan in deze strijd naast importheffingen andere middelen inzetten. Het Chinese wapenarsenaal is zeer divers en van zwaar kaliber.

Amerikaanse bedrijven die veel producten afzetten in China zijn een direct doelwit. Denk aan Apple, Starbucks en fabrikanten van computerchips. Ook bedrijven met productie in China kunnen tegengewerkt worden. Aan het monetaire front moeten we denken aan een verdere devaluatie van de yuan of wat minder interesse tonen voor de opkoop van Amerikaans staatspapier. Dat stuwt de Amerikaanse rente op wat vervolgens de Amerikaanse economie kan afremmen. De florerende Amerikaanse economie wordt door veel Amerikanen juist als het succes van Trumps beleid gezien. Een verminderde economische groei schaadt de president. Het verminderen of zelfs stoppen van het financieren van de Amerikaanse schulden door China is de nucleaire bom in deze handelsoorlog. Een druk op deze knop is ook zeer nadelig voor China.

De handelsmaatregelen raken niet alleen China, maar treffen ook de Aziatische regio. De Chinezen voeren veel (technologische) halffabricaten uit omringende landen in om deze te verwerken in producten die worden geëxporteerd naar de VS. Handelspartners als Zuid-Korea, Taiwan en andere landen in Zuidoost Azië gaan een verdere escalatie van het conflict voelen in hun export. Dat zet de beleggingscasus voor de opkomende landen verder onder druk.

 

 

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel